Početna Hrvatska Ravnatelj Rebra: ‘Očekuje se porast malignih oboljenja nakon pandemije, važno je doći...

Ravnatelj Rebra: ‘Očekuje se porast malignih oboljenja nakon pandemije, važno je doći na pregled‘

630
UDIO

Nakon što je u posljednjih nekoliko dana povećan broj hospitaliziranih zbog Covida-19, bolnice se reorganiziraju kako bi mogle prihvatiti pacijente oboljele od koronavirusa. Ravnatelj KBC-a Zagreb prof.dr.sc. Ante Ćorušić rekao je u HRT-ovoj emisiji Dobro jutro Hrvatska da situacija nije dobra.

– U zadnja dva tjedna imamo porast gotovo 100 posto, dakle situacija nije dobra. U KBC-u Zagreb nemamo COVID bolesnika, samo trijažne postupke, imamo odgovarajuću zaštitu kako nam se virus ne bi probio u bolnicu jer KBC je bolnica nulte kategorije i najveća zdravstvena ustanova u Hrvatskoj pa si ne možemo priuštiti taj luksuz da nam virus uđe u bolnicu, rekao je Ćorušić.

Ravnatelj KBC-a Split prof. prim. dr. sc. Julije Meštrović, dr. med., također kaže da se priprema na najgore scenarije.

– Moramo zbrinjavati sve bolesnike, one zaražene koronavirusom i sve ostale. Postavili smo šatore ispred bolnice koji služe za opservaciju onih bolesnika za koje primarno ne postoji sumnja na bolest COVID-19, no ako su došli zbog drugog razloga, a osoblje ima sumnju na COVID, moraju tamo biti opservirani dok se ne utvrdi postoji li infekcija i tek nakon toga slijedi daljnji postupak. Pacijenti kod kojih je sumnja na COVID-19 i dalje prisutna, upućuju se u Zaraznu bolnicu, rekao je Meštrović.

Ćorušić upozorava i na važnost pregleda za druge bolesnike, one koji s drugim dijagnozama dolaze na pregled. Ističe da je problem to što pacijenti zbog koronavirusa često izbjegavaju doći na pregled, ako nešto nije hitno. Upozorava se da će do kraja pandemije koronavirusa porasti broj malignih bolesti zbog takve situacije.

– Upravo kako bi potaknuli ljude da obavljaju svoje preglede, mi smo uveli dodatne smjene, radi se popodne, po potrebi i vikendom pa smo liste čekanja uspjeli smanjiti na najmanji mogući broj. Moramo raditi i pružati uslugu svim bolesnicima, rekao je Meštrović.

Kada je riječ o kontrolnim pregledima u KBC-u Zagreb, takvi pacijenti moraju imati negativan test na Covid, ne stariji od 48 sati.

– Imamo mogućnost i za brzi test, rezultat je gotov sat i pol kasnije, nitko zbog toga nije ostao zakinut. Kod nas dnevno prođe oko 350-400 ljudi, uveli smo posebnu jedinicu koja je izolirana i ljude koji dolaze zbog drugih tegoba također testiramo na COVID-19. Tako smo otkrili 51 pozitivnog pacijenta na koronavirus koji nisu došli u bolnicu iz tog razloga, rekao je Ćorušić za HRT i istaknuo važnost zaštite osoblja i drugih pacijenata.