Početna Hrvatska Učenici ipak neće morati nositi maske na nastavi? O tome će odlučivati...

Učenici ipak neće morati nositi maske na nastavi? O tome će odlučivati lokalni stožeri

112
UDIO

Trenutačno maske nisu obvezne za učenike od prvog do četvrtog razreda

Maskama u školama ipak bi moglo odzvoniti. Ministar obrazovanja je odluku o nenošenju prepustio lokalnim stožerima ovisno o epidemiološkoj situaciji oni mogu ukinuti tu obvezu, javlja RTL.

Ova odluka stiže nakon pritužbi dijela roditelja koji ne žele da njihova djeca na nastavi nose maske. Ispred škole u Šibeniku neki su čak ovaj tjedan i prosvjedovali.

Nisu nezadovoljni samo roditelji u Šibeniku. I drugi su iz istog razloga pritužbama zasuli Ministarstvo obrazovanja. Iz kojeg sada kažu kako lokalni stožer može donijeti odluku o nenošenju maski.

“One mogu postati neobavezne jedino ako lokalni stožer sukladno lokalnoj epidemiološkoj situaciji odluči tako i to na razini škole”, rekao je glavni savjetnik ministra znanosti i obrazovanja Božo Pavičin.

Iz platforme nastavnici.org poručuju da s ovakim odlukama ipak ne treba žuriti.

“Dakle, situacija se vrlo brzo može promijeniti. Imali smo primjer Otočca, koji je postao žarište i dok god su ovako visoke brojke, mislim da ne treba žuriti”, rekla je Ivana Valjak.

Nisu obavezne za učenike nižih razreda

Trenutačno maske nisu obvezne za učenike od prvog do četvrtog razreda. Ako se u učionicima može osigurati razmak od metar i pol u višim razredima osnovnih škola, odnosno dva metra u srednjim između svih osoba, maske se ne moraju nositi ni tada.

“Šezdeset do sedamdeset posto škola može to poštovati. Problem je u nekim većim sredinama, kao što je to Grad Zagreb, pogotovo zato što je bio pogođen potresom. U srednjim školama je nešto kompliciranija situacija, jako mali broj škola može to poštovati”, kazao je Pavičin.

Prema posljednjim podacima 265 učenika je pozitivno na koronavirus, u samoizolaciji ih je više od 2200. Ta je mjera danas određena za četiri razreda u Zagrebu. Unatoč ovim podacima, škole još nisu žarišta.

“Imamo oboljele, djeca koja su se zarazila izvan škole koja su išla u školu pa onda njihove kontakte stavljamo u karantenu, negdje ne negdje da, ovisno o tome jesu li bolesna djeca imala simptome koliko su dugo bila u školi i raznim drugim faktorima pa ćemo vidjeti si vremenom hoće li škole postati nekakav izvor širenja infekcije za zajednicu”, rekao je u subotu epidemiolog Bernard Kaić za RTL.

I u školi u Šibeniku epidemiološka situacija je povoljna.

“Ukoliko dođe vrijeme da se maske ne nose, ukinut ćemo ovu odluku, koja je sada na snazi. Očekujem da ćemo sve evenutalne buduće probleme u svezi ovakvih epidemioloških mjera, rješavati dijalogom”, rekao je Braica.

Jer epidemiolozi, a ne ravnatelji donose preporuke o obvezi nošenja maski u školama, javlja RTL.