Početna Hrvatska Vrućina još nije odustala: Iznadprosječno toplo do četvrtka

Vrućina još nije odustala: Iznadprosječno toplo do četvrtka

193
UDIO

U nedjelju u 14 sati u Metkoviću i na Mljetu izmjereno je čak 36 °C, a splitskih 33 °C u 15 sati je 2. najviša temperatura zraka izmjerena na toj postaji tako kasno u godini. A podaci postoje još od 1948. godine, javlja HRT.

U očekivanju večeri i mjerenja najviše nedjeljne temperature zraka zanimljivo je spomenuti kako je samo 6 dana kasnije u godini najviša dnevna temperatura zraka bila viša nego ove subote na meteorološkoj postaji Rijeka, od 1948. godine od kada se mjeri, a u Dubrovniku od 1961. godine – 5 dana!

Nakon mjerenja u nedjelju navečer te u prvoj polovini novoga tjedna moguća je još poneka temperaturna zanimljivost, ponegdje možda čak i rekordna temperatura zraka za pojedini nadnevak, kao i srednja temperatura za višednevno razdoblje u ovome desetodnevlju.

Do četvrtka se nastavlja stabilno vrijeme – suho, sunčano i iznadprosječno toplo, u mnogim mjestima čak i vruće, kao rijetko kada u ovom dijelu godine, a i tako kasno u godini – uz mjestimičan nastavak toplinskog vala koji može djelovati na zdravlje.

U drugom dijelu tjedna će biti svježije, najprije u kopnenom području, zatim i na Jadranu. Osvježenje će donijeti dolazak frontalnog poremećaja s kojim je velika vjerojatnost pljuskova, grmljavine, a ne smije se isključiti ni mogućnost tuče, javlja HRT.