Početna Kaštela Broj kaznenih djela u Kaštelima se lani uvećao za gotovo 50 posto....

Broj kaznenih djela u Kaštelima se lani uvećao za gotovo 50 posto. Policijski načelnik Neno Gudelj: Građani mogu slobodno šetati u svako doba

977
UDIO

Unatoč nedavnim slučajevima vezanim za ubojstvo u Kaštel Kambelovcu i nasilničko maloljetničko ponašanje koje je zgrozilo Hrvatsku, koji su Kaštela doveli na naslovnice medija i TV ekrane, stanje sigurnosti na području grada – ipak je dobro.
Kazao je to na sjednici Gradskog vijeća načelnik Policijske postaje Kaštela Neno Gudelj, koji je kaštelanske vijećnike i čelnike Kaštela informirao o sigurnosnim uvjetima u gradu podno Kozjaka.

A svoju izjavu načelnik Gudelj branio je nizom podataka o broju prekršaja i kaznenih djela, koji su zabilježeni u prošloj godini, te u prvih šest mjeseci ove godine.

– Kaštela su siguran grad, unatoč zadnjim događanjima, koja su odmah razriješena. Počevši od nedavnog ubojstva, premlaćivanja maloljetnika pa do paljevine srednje škole “Braća Radić” koja se dogodila u veljači ove godine. Građani se u sigurnost mogu uvjeriti i slobodno šetati, bilo da je podne ili ponoć. Mala je vjerojatnost da će im se nešto dogoditi – naglasio je Gudelj.

Analizirajući statističke podatke, broj kaznenih djela u 2019. godini, u odnosu na 2018. godinu povećan je za 48 posto, a u razdoblju od 2015. do 2019. godine za osam posto. Od ukupno evidentiranih kaznenih djela u prošloj godini, razriješeno je njih 65 posto, odnosno 5 posto više nego u 2018. godini, dok prosjek razriješenih djela za petogodišnje razdoblje iznosi 60 posto.

Tijekom ove godine u prvih šest mjeseci evidentirana su 224 kaznena djela, od kojih blizu čak 70 posto riješenih. U petogodišnjem razdoblju (2015. – 2020.) dogodilo se jedno ubojstvo i to ovoga ljeta, u ovoj godini policija je evidentirala dva pokušaja ubojstva i tri slučaja nanošenja teških tjelesnih ozljeda – kazao je Gudelj, upozoravajući na porast maloljetničke delinkvencije.

– Povećanje broja maloljetničkih kaznenih djela odraz je, kako veli Gudelj, promjene zakona jer su neki prekršaji prešli u domenu kaznenog zakonodavstva, a u prvih šest mjeseci ove godine iz ove su problematike evidentirana 72 kaznena djela.

Kad je u pitanju zapljena droga, ona je u prvih pola ove godine na razini petogodišnjeg razdoblja, a načelnik Gudelj istaknuo je važnost zajedničkog rada policije i Vijeća za prevenciju kriminaliteta Grada Kaštela, kako dosadašnji tako i budući.

– Kaštela imaju oko 20 tisuća vozača i oko 21 tisuću registriranih vozila. Mi u Kaštelima nemamo ustrojenu prometnu policiju, a najvećim dijelom promet uz nas pokriva stanica Prometne policije iz Splita. U zadnje vrijeme tu je i kaštelansko prometno redarstvo, posebno što se tiče prometa u mirovanju – naveo je načelnik.

– U svom radu surađujemo sa školama edukacijom djece, a među temama su zloporabe droga, štetnost alkohola i slično, a početkom školske godine djecu upoznajemo s osnovama sigurnosti u prometu, posebno se to odnosi na one najmlađe. Za naš rad nužna nam je suradnja sa svakim građaninom i ovom prigodom pozivam sve da nas upoznaju s određenim situacijama, jer na žalost, ne može policija sama sve znati. Zajedničkim snagama mnoge situacije možemo riješiti u cilju još boljeg uređenja stanja i ugodnog življenja, a uskoro ćemo pokrenuti i edukacije za roditelje i to putem Vijeća za prevenciju i obiteljskog savjetovališta – potvrdio je gradonačelnik Denis Ivanović.

Gradski vijećnik i saborski zastupnik SDP-a Matko Kuzmanić kazao je kako je uz katastrofalno mali broj policajaca u odnosu na broj stanovnika koji rapidno raste, stanje u Kaštelima i dobro.
– Grad se nekontrolirano naseljava, a policija stoji na istom broju ljudi i to već 20 godina. Svi zajedno, bez obzira na stranačke dresove, moramo upirati da se takvo stanje promijeni, a jednako tako, kao drugi grad u županiji moramo se boriti da Kaštela dobiju postaju prometne policije – kazao je Kuzmanić i dodao kako se mora krenuti u rat s kriminalom koji je nažalost postao društveno prihvatljiv.

Potpredsjednica Gradskog vijeća, nezavisna Marinka Parčina upozorila je kako je gotovo 50 posto kaznenih djela, bez obzira u koju ih se kategoriju svrstava, povezano s drogom, a druga potpredsjednica HDZ-ovka Doris Grgurin apelirala je na policiju da uredi stanje u prometu na Brcu u Kaštel Kambelovcu gdje vozači zbog kanalizacijskih radova po cijele dane voze u suprotnom smjeru ne poštujući prometne znakove, zbog čega je više od 100 stanovnika stare jezgre Kambelovca pisalo peticiju koja je poslana na nadležne adrese.

– Policiju nije pregazilo vrijeme, nego politika. Kad na dnevni red Sabora dođe reorganizacija MUP-a svi se zajedno moramo boriti da se ovakvo stanje promjeni, jer je trenutni sustav funkcioniranja kaštelanske policije ustrojen davne 2001. godine – zaključio je zastupnik Kuzmanić.

izvor: slobodnadalmacija.hr