Početna Kaštela VIDEO: Održana 23. sjednica Gradskog vijeća

VIDEO: Održana 23. sjednica Gradskog vijeća

594
UDIO

U uvjetima posebnih okolnosti izazvanih epidemijom bolesti COVID-19 uzrokovane virusom SARS-CoV-2 a, 23.sjednica Gradskog vijeća održana je po prvi put u atriju dvorca Vitturi u Kaštel Lukšiću. Započela je izvješćem mandatne komisije i prisegom novog vijećnika Teodora Gavrića, koji je zamijenio Dražena Đakovića jer je Đaković podnio ostavku na mjesto vijećnika i predsjednika kaštelanskog SDP-a.

Nakon vijećničkih pitanja, načelnik Policijske postaje Kaštela Neno Gudelj izvjestio je prisutne o stanju sigurnosti u Kaštelima. Poručio je da su Kaštela siguran grad, što je potkrijepio i statističkim podacima

– Kada usporedimo broj kaznenih djela protiv života i tijela zabilježenih u protekloj godini s petogodišnjim prosjekom, možemo zaključiti da je od 2015. – 2019. zabilježeno šest ubojstava u pokušaju, dok slučajevi kaznenog djela ubojstva uopće nisu zabilježeni. Slučaj ubojstva koji se dogodio početkom ljeta, odmah je razriješen, a policija je pronašla krivce i za požar na Srednjoj školi Braće Radić – kazao je načelnik Gudelj napominjući da je ovo što se početkom ljeta dogodilo u Kambelovcu jedino ubojstvo zabilježeno u posljednjih 5 godina.

Vijećnici su prihvatili i polugodišnji izvještaj o izvršenju proračuna za siječanj – lipanj 2020. U prvih šest mjeseci prihodi i primici iznosili su 60,5 milijuna kuna, odnosno 33,46 posto godišnjeg plana, dok su ukupni rashodi i izdaci iznosili 74,7 milijuna kuna što je 33,94 posto plana. U odnosu na isto razdoblje prošle godine, prihodi su manji za 23,26 posto, a rashodi su veći za 3,05 posto. Prema navedenom može se ustvrditi da je u šest mjeseci ostvaren manjak prihoda u odnosu na rashode u iznosu od 14, 2 milijuna kuna zbog pandemije koronavirusa što će se pokriti viškom sredstava iz prethodnih godina.

Direktor komunalne tvrtke Zeleno i modro Alen Lučić podnio je vijećnicima godišnje izvješće o stanju gradskog komunalnog društva u kojemu je naveo vrijednost imovine, broj djelatnika i sve poslove koje obavlja ova tvrtka.

Gradsko vijeće je donijelo i odluku prema kojoj će se podnositeljima zahtjeva za davanje koncesijskog odobrenja, pripadajuća naknada umanjiti za 30 posto od minimalnog iznosa naknade po turističkim razredima za pojedinu lokaciju.

Grad će i ove godine sufinancirati radne bilježnice i ostali školski pribor za učenike osnovnih škola na kaštelanskom području. Roditelji ili skrbnici učenika od prvog do četvrtog razreda, u tu svrhu dobit će po 200, a roditelji ili skrbnici učenika viših razreda 300 kuna po djetetu. Na ovaj način osigurat će se dio sredstava za školski pribor za približno četiri tisuće učenika, za što je izdvojeno milijun kuna.

Ispod teksta možete poslušati snimku kompletne 23. sjednice Gradskog vijeća