Početna Hrvatska Poljaci čupali zaštićene periske kod Biograda: Sve snimili i objavili na YouTubeu!

Poljaci čupali zaštićene periske kod Biograda: Sve snimili i objavili na YouTubeu!

295
UDIO

Dok cijeli Mediteran muku muči s očuvanjem, možda i posljednjih primjeraka najstrože zaštićene školjke periske, skupina Poljaka (najvjerojatnije obitelj) koju vodi vloger i samozvani turistički promotor Mariusz Jacak, otisnuli su se gliserom na more iz Biograda u zadarski arhipelag, počupati što se počupati da, piše Morski.hr

Svoju “avanturu” snimili su pedantno i videom, a u videu kojeg su objavili u ponedjeljak, 28. rujna 2020., mogu se vidjeti najmanje četiri iščupane periske ili losture, od kojih akter o kojem pričamo, jednom lupa o brod, ispire i na silu otvara.

Kazna za svaku izvađenu školjku je i do 30 tisuća kuna, a ispod videa bilo je i nekoliko upozorenja da je ovo u Hrvatskoj protuzakonito, no svaki takav komentar je izbrisan.

Novinari Morskog.hr nazvali su poljskog vlogera

Maiusz Jacak  vlasnik je Youtube kanala “Jacaki – Życie Na Maxa” ili  prevedeno “Jacaki – Život na maksimumu”, a osim na Youtubeu svoje avanture diljem svijeta promovira i na ostalim društvenim mrežama, poput Facebooka i Instagrama. Novinari Morskog.hr nazvali su ga da ga da pitaju je li upoznat s činjenicom da ovo što rade je u Hrvatskoj zabranjeno.

Razgovarali su na engleskom jeziku i najprije ga upozorili da se razgovor u svrhu objave na portalu snima.

Dobar dan. Zovemo vas s portala Morski HR povodom jučer objavljenog videa, gdje se vidi da vadite zakonom zaštićene školjke. Možete li to komentirati?

S druge strane najprije je bio muk, a onda se pribrao, pa rekao:

– Ok…. moj prijatelju…. možemo li razgovarati… za sat vremena? Sat vremena?

Znate li da su kazne u Hrvatskoj za namjerno vađenje iz mora gotovo 5 tisuća eura? Zašto ste to učinili?

Razgovor se prekida, a ponovni pokušaji uspostave poziva nisu uspjeli.

Prema saznanjima kojima raspolaže Morski.hr, Poljaci se još uvijek nalaze u Hrvatskoj, a svoje spoznaje proslijedili smo nadležnim institucijama, policiji i ribarskoj inspekciji.