Početna Hrvatska Evo hoćete li i koliko platiti ako zbog Covida završite u bolnici,...

Evo hoćete li i koliko platiti ako zbog Covida završite u bolnici, a nemate dopunsko

432
UDIO
Ako nemate dopunsko zdravstveno osiguranje, morate plaćati dio troškova zdravstvene zaštite iz obveznog zdravstvenog osiguranja (bivša participacija). Ipak, postoje i usluge koje u cijelosti plaća Hrvatski zavod za zdravstveno osiguranje (HZZO).

S obzirom na pandemiju i porast oboljelih od Covida u Hrvatskoj, novinari RTL-a poslali su upit HZZO-u kakva je situacija s pacijentima koji završe u bolnici, a nemaju dopunsko zdravstveno osiguranje ili pak nemaju ni osnovno.

Odgovor HZZO-a prenosimo u cijelosti:
”Liječenje osigurane osobe u bolnici Hrvatski zavod za zdravstveno osiguranje (HZZO) ne plaća po danu liječenja već prema fiksnom iznosu (dijagnostičko-terapijskoj skupini – DTS) koji predstavlja prosječan trošak liječenja za određenu vrstu bolesti.

Račun se formira nakon završenog liječenja, te visina računa ovisi o dijagnostičkog-terapijskim skupinama prema kojima se osigurana osoba liječila.

Određene dijagnoze oslobođene su plaćanja participacije. Među njima su i zarazne bolesti, pa tako i Covid-19. Osiguranoj osobi HZZO-a koja se zbog toga liječi u bolnici HZZO snosi sve troškove liječenja bez obzira ima li ili nema dopunsko zdravstveno osiguranje.
HZZO ne osigurava troškove zdravstvene zaštite za osobe koje nemaju utvrđen status osigurane osobe, te se za upit o troškovima liječenja takvih pacijenata trebate obratiti izravno bolnici u kojoj se liječi”.
Dakle, da sažmemo: ako zbog Covida završite u bolnici, nećete platiti dodatne troškove. Međutim, ako nemate ni osnovno zdravstveno osiguranje, tada ćete platiti, ali visina računa ovisi o bolnici u kojoj se nalazite, a ne o HZZO-u, pišu Vijesti.hr
Inače, detaljne upute što i koliko ćete platiti kod liječnika možete pročitati ovdje.