Početna Hrvatska Vapaj iz bolnica: ‘Više se ni slijepo crijevo neće moći hitno operirati’....

Vapaj iz bolnica: ‘Više se ni slijepo crijevo neće moći hitno operirati’. Beroš tvrdi: ‘Daleko smo od urušavanja zdravstvenog sustava’

392
UDIO

Iz KB Dubrava poručuju kako su na rubu snaga i kako u ovom trenutku imaju 410 COVID bolesnika od čega 70 na respiratoru.

“Od subote imamo i novu organizaciju, s osobljem i uređajima iz svih drugih zagrebačkih bolnica, što se nikada u povijesti nije dogodilo, čak ni u ratnim okolnostima – rekao je prof.dr. Ivica Lukšić, v.d. ravnatelja KB Dubrava za 24 sata.

U Dubravi je u ovom času čak 200 medicinskih djelatnika kojima to nije matična bolnica. Slobodno je još 15 respiratora, a prof.dr. Lukšić procjenjuje da će oni, s obzirom na jako loše brojke i porast zaraženih, biti popunjeni unutar sljedeća dva do tri dana. Zato će Ministarstvo zdravstva u ponedjeljak početi pripremati dostavu još deset respiratora koji će u Dubravi biti u pripravnosti.

“S obzirom na to da je određeni broj djelatnika preusmjeren kod nas, druge bolnice morat će reducirati ostale djelatnosti. Ljudi moraju shvatiti da zadrži li epidemija ovakav tempo, više se ni slijepo crijevo neće moći hitno operirati – tumači prof.dr. Lukšić”, dodaje Lukšić za 24 sata.

Ministar zdravstva Vili Beroš koji je trenutno i sam zaražen koronavirusom, tvrdi, međutim, kako smo daleko od urušavanja zdravstvenog sustava. Vjeruje da liječnici neće morati birati koga na respirator.

“Nadam se da ne. U KBC-u Split popunjenost je 28 posto, u Rijeci 16 posto, u Dubravi 83 posto, a pripremaju se i nove ustanove. Daleko smo od urušavanja zdravstvenog sustava. I proljetos smo naglašavali da dolazi novi val, zdravstveni sustav smo prilagodili, ali se virus i dalje širi. Od zaraženih se 7-8 posto prima u bolnice. Stožer je od prvog dana usmjeren na rješenje i radi za dobrobit naših građana”, rekao je Beroš za N1.