Početna Kaštela Pregršt događanja u Muzeju grada Kaštela

Pregršt događanja u Muzeju grada Kaštela

84
UDIO

Noć muzeja 2021. –  Muzej grada Kaštela

Muzej grada Kaštela u ovogodišnjoj, 16. po redu Noći muzej  predstaviti će publici u prostoru Muzeja u kaštelu Vitturi u Kaštel Lukšiću izložbe „Povismo i sukno – evo nas doma!“, izložbu skulptura akademskog kipara Vena Jerkovića te virtualnu izložbu „13 Noći muzeja Muzeja grada Kaštela 2009. – 2021.“.

U prostoru Muzeja u Nadbiskupskom  kaštelu u Kaštel Sućurcu  biti će postavljena izložba Arheološkog muzeja Zadar  „Čovjek i more – Ribolov u antici kroz fundus  Arheološkog muzeja  Zadar“.

Izložbe će se moći pratiti kroz virtualna vodstva na YouTube kanalu Muzeja grada Kaštela.

Virtualno vodstvo kroz izložbu „POVISMO I SUKNO – EVO NAS DOMA!“ /kaštel Vitturi

Izložba „POVISMO I SUKNO – EVO NAS DOMA!“ nadovezuje na izložbu „Povismo i sukno – kaštelansko tradicijsko ruho“, realiziranu 2015. godine kao rezultat višegodišnje suradnje Etnografskog muzeja Split i Muzeja grada Kaštela. Izložba je monografski prikaz tradicijskog odijevanja na prostoru Grada Kaštela, a prati je i virtualni prikaz.

Autorice izložbe su Sanja Acalija (MGK) i Sanja Ivančić (EMS).

 

Virtualno vodstvo kroz izložbu Vena Jerkovića  / kaštel Vitturi

 

Kaštelanski kipar Veno Jerković  predstavljen je u Muzeju grada Kaštela ciklusom skulptura od

reciklirane opeke nastalih između 2014. – 2020. Pronađene fragmente kipar prilagođava i vješto povezuje u cjeline bez vidljiva spoja u skulpture komornih dimenzija. Čistoća redukcije oblicima daje monumentalnost a blagi prijelazi i nepravilnosti arhaičnu toplinu.

Autorica izložbe je Mirela Duvnjak Vujević.

 

18.00 – 23.00

Virtualna izložba „13 Noći muzeja Muzeja grada Kaštela  2009. – 2021.“  /  kaštel Vitturi

Izložba  „13 Noći muzeja Muzeja grada Kaštela“  virtualna je šetnja  fototekom  Muzeja  kroz izložbe, pedagoške radionice, predavanja te druženja uz koncerte, predstave, igre …   održane tijekom  Noći muzeja u Muzeju grada Kaštela od 2009. do 2021. godine.

 

Virtualno vodstvo kroz izložbu „Čovjek i more – Ribolov u antici kroz fundus  Arheološkog muzeja Zadar“  / Muzej grada Kaštela – Kaštel Sućurac

Izložba Arheološkog muzeja Zadar predstavlja ribarski alat i tehnike ribolova koji su se koristili u razdoblju antike i koji se u biti i nisu puno promijenili sve do modernog doba (štap s uzicom i udicom, harpun i osti, mreže, utezi i plovci, vrše i dr.). Posjetitelji će se upoznati s mitologijom i raznim prikazima božanstava vezanima uz more.

Autorica izložbe je Dušanka Romanović (AMZD).