Početna Svijet DIRLJIVA LJUBAVNA PRIČA ‘Vjenčali smo se kad sam saznao da umirem’

DIRLJIVA LJUBAVNA PRIČA ‘Vjenčali smo se kad sam saznao da umirem’

208
UDIO

Dirljivu ljubavnu priču ispričao je krajem prošle godine teško bolesni James, a Guardian ju je objavio nakon što je preminuo 31. siječnja.

James je upoznao Emmu u proljetnoj večeri 2015. Odmah su se povezali, a nakon samo nekoliko spojeva bili su sigurni u zajedničku budućnost. Doselila mu se prije Božića. Rekao je i kako su od samog početka razgovarali o djeci, a budući da su oboje bili u srednjim tridesetima, ona su odmah stigla u prvi plan.

Godine 2018. rodio im se sin Archie. James je ispričao kako ga je pratio u stopu i kako mu nikada nije palo na pamet da ga možda neće vidjeti kako odrasta.

Bio je zdrav i u formi – sve do prošlog ljeta kada je iznenada počeo gubiti kilograme. Ljudi su počeli primjećivati da ne izgleda najbolje. Uskoro mu je dijagnosticiran rak gušterače, a liječnici su prognozirali da su mu, uz kemoterapiju, preostale do dvije godine života.

Uslijedio je, kazao je, niz neprospavanih noći, ali se odlučio usredotočiti samo na dobre stvari i provoditi što više vremena s Archiejem. Jedno jutro u kupaonici dok su prali zube zaprosio je Emmu i krenula je organizacija ceremonije.

Međutim, ubrzo je hospitaliziran jer mu se stanje pogoršalo. Postajalo je sve jasnije da neće uspjeti stići do vijećnice, ali od vjenčanja nije htio odustati. Charlie, jedan od članova onkološkog tima, nagovarao je matičara da ih vjenča u bolnici, što se pokazalo nemogućim zbog covid-mjera. U trenutku kad se pomirio s tim da se vjenčanje neće dogoditi, Emma ga je nazvala i uvjerila ga u suprotno – pitala ga je hoće li biti spreman za sat vremena.

Bio je 11. kolovoza, izrazito vruć dan, kazao je u intervjuu James. Primio je dozu tableta uz koju je mogao izdržati idućih nekoliko sati. Charlie je ukrasio prostor balonima, laticama ruža, čak se i torta pojavila.

Rekao je kako su većinu ceremonije morali držati maske. Jedine fotografije snimila je medicinska sestra njegovim telefonom, ali je zaključio da doista odražavaju radost koju su tog dana osjećali. Istaknuo je kako je pomislio da ništa nije moglo učiniti taj dan savršenijim.

Sljedeći ih je dan prizemljio. Dobio je nove nalaze kojima je utvrđeno da mu je ipak preostalo tek šest do osam mjeseci života. Zabrinuo se što će biti sa suprugom i sinom nakon njegove smrti – čak ni kuća nije bila njihova nego ju je mogao koristiti zbog posla u školi.

Pokrenuli su, stoga, crowdfunding kampanju kojom su prikupili dovoljno novaca za otplatiti hipoteku na Emminom starom stanu. Ondje su proveli Božić.

Posljednji nalazi u siječnju pokazali su da će preživjeti još samo nekoliko tjedana, ali je on u razgovoru naveo kako je pronašao svoj mir – prethodnih je mjeseci proživio najsretnije dane, a potom spoznao da će njegova obitelj imati dom i kada umre.