Početna Kaštela Aglomeracija Kaštela-Trogir: Obilježen početak radova na drugoj fazi

Aglomeracija Kaštela-Trogir: Obilježen početak radova na drugoj fazi

464
UDIO

Jučer je u Kaštel Gomilici prigodno obilježen početak radova na drugoj ugovornoj fazi projekta – ‘Poboljšanje vodno-komunalne infrastrukture aglomeracije Kaštela-Trogir’, koja se odnosi na izgradnju dijela vodoopskrbe i odvodnje grada Kaštela (Kaštel Sućurac, Kaštel Gomilica, Kaštel Kambelovac) i grada Trogira  (Plano).

Događanju su prisustvovali zamjenik župana Splitsko-dalmatinske županije Ante Šošić, gradonačelnik Grada Kaštela Denis Ivanović, gradonačelnik grada Trogira Ante Bilić, zamjenik generalnog direktora Hrvatskih voda Valentin Dujmović te direktor Vodovoda i kanalizacije Split Tomislav Šuta.

Ukupna vrijednost ugovorenih radova u ovoj fazi, sukladno Ugovoru o izgradnji dijela vodoopskrbe i odvodnje grada Kaštela (Kaštel Sućurac, Kaštel Gomilica, Kaštel Kambelovac) i Grada Trogira (Plano), iznosi 167 milijuna kuna (166.961.992,23 HRK) s PDV-om, a rok za završetak radova je 30 mjeseci.

Radovima je, na području Kaštel Sućurca, Gomilice, Kambelovca i naselja Plano, predviđena izgradnja više od 27 kilometara vodoopskrbnih cjevovoda i rekonstrukcija postojećih, zatim priprema izvedbe za 885 novih vodovodnih priključaka, izgradnja 2 vodospreme 500 m3 te dvije crpne stanice, kao i izgradnja više od 26 kilometara novih gravitacijskih kolektora te priprema izvedbe za 891 kanalizacijski priključak.

Radovi u okviru prve ugovorne faze (Ugovor A1) na području Kaštela, južno od državne ceste D8 do mora, započeli su u listopadu 2020. godine te je do danas u Kaštelima izvedeno oko 5,5 kilometara kanalizacijske mreže čime su stvoreni preduvjeti za gotovo 500 novih kanalizacijskih priključaka. Istovremeno, rekonstruirano je oko 2 kilometra vodovodne mreže.

Tomislav Šuta, direktor Vodovoda i kanalizacije Split, ovom je prilikom istaknuo zadovoljstvo načinom i dinamikom odvijanja radova te ponovo naglasio kako će se realizacijom ugovorenih radova na području aglomeracije Kaštela-Trogir dostići europski standard pristupa javnoj vodoopskrbnoj i kanalizacijskoj mreži te kako će kroz četiri godine 99 posto stanovništva ovog područja biti priključeno na vodoopskrbni sustav, a 97% na kanalizacijski.

– Otvaranje druge faze radova je veliki korak u provedbi projekta aglomeracije Kaštela-Trogir koji  će, uz zalaganje, stručna znanja i doprinos svih uključenih dionika, osigurati višu kvalitetu života svim stanovnicima, no jednako tako i unaprijediti uvjete za odvijanje gospodarskih i turističkih djelatnosti, rekao je Tomislav Šuta.

Zamjenik župana Splitsko-dalmatinske županije Ante Šošić naglasio je kako su na području Županije u provedbi tri vrijedne aglomeracije koje će značajno podići kvalitetu života građana. Gradonačelnik Kaštela Denis Ivanović je istaknuo kako će realizacijom ovog projekta građanima Kaštela napokon biti osigurani osnovni egzistencijalni uvjeti te da se radi o najvećem infrastrukturnom projektu u ovom dijelu Republike Hrvatske. Također, rekao je kako vjeruje da će se, s obzirom na cjelokupnu gospodarsku situaciju, radovi odvijati planiranom dinamikom. Gradonačelnik Trogira Ante Bilić  naglasio je  kako je projekt aglomeracije Kaštela-Trogir jedan od najvrjednijih i najvažnijih projekata u povijesti Trogira.

Podsjetimo, Ugovor o izgradnji dijela vodoopskrbe i odvodnje grada Kaštela (Kaštel Sućurac, Kaštel Gomilica, Kaštel Kambelovac) i grada Trogira  (Plano) dio je projekta Poboljšanje vodno-komunalne infrastrukture aglomeracije Kaštela – Trogir, ukupne vrijednosti 1,43 milijarde kuna kojega s 803 milijuna kuna sufinancira Europska unija iz Kohezijskog fonda kroz Operativni program ‘Konkurentnost i kohezija’ 2014. – 2020.

Realizacijom projekta na cijelom području aglomeracije ispunit će se obveze usklađenja s europskim standardima u vodno komunalnim djelatnostima koje su definirane tijekom pregovora Republike Hrvatske i Europske komisije, a što je posebno važno, istim će se značajno unaprijediti kvaliteta života građana na području Kaštela, Trogira i Čiova. Naime, ovim projektom, značajno će se povećati priključenost stanovništva na vodoopskrbu i sustav odvodnje, smanjiti gubici pitke vode te zaustaviti onečišćenje mora i okoliša.

izvor:dalmacijanews.hr