Početna Kaštela Na bubnju je 30-ak tisuća kvadrata uz more u Kaštelima, prodaju se...

Na bubnju je 30-ak tisuća kvadrata uz more u Kaštelima, prodaju se u pola cijene. Atraktivni prostor kupit će ‘utjerivač dugova‘ da bi ga uskoro prodao?

1274
UDIO

U tijeku je elektronička javna dražba na kojoj će se prodavati industrijski kompleks na Brižinama u Kaštel Sućurcu.

Riječ je o atraktivnom prostoru uz more u kojemu je nekada djelovala u međuvremenu ugašena tvrtka “Remont”, a zapravo je vlasništvo “Konstruktor-inženjeringa” kojeg je također “dopao” stečaj pa se nekretnine prodaju u sklopu stečajnog postupka.

Kompleks se sastoji od parcela ukupne površine 32.485 četvornih metara na kojemu su smješteni, prema zemljišnim knjigama, skladište, pašnjak, put, dvorišta, izgrađeno zemljište, gospodarska zgrada, pomoćna zgrada i uređeno zemljište. Prema prostornim planovima Grada Kaštela, zemljište je industrijske namjene.

Lokacija je iznimna, kako se navodi u prezentaciji za potencijalne kupce. Smještena je istočno od “Cemexove” cementare “Sveti Juraj”, u blizini je Splita, Solina, Trogira, autoceste i zračne luke. Investicijska prilika s iznimnim razvojnim potencijalom, reklo bi se u poslovnim krugovima.

Zainteresirani investitori trebali su uplatiti jamčevinu u iznosu od milijun kuna koja mora biti evidentirana na računu Financijske agencije (Fina), te biti spremni platiti najmanje početnu cijenu od 15 milijuna i 205 tisuća kuna, uvećanu za iznos dražbenog koraka od 20 tisuća kuna.

Utvrđena vrijednost nekretnina inače je 30,41 milijun kuna, no budući da je riječ o drugoj “licitaciji”, cijena se smanjuje za 50 posto. Za razliku od prve dražbe na kojoj nije bilo interesenata, na drugoj bi situacija mogla biti drugačija.

Izgledan je, naime, potencijalni kupac i to razlučni vjerovnik koji svoja potraživanja može riješiti “prijebojem”, doznajemo iz razgovora s Franom Krištom, stečajnim upraviteljem “Konstruktor-inženjeringa”.

Riječ je o tvrtki “H-Abduco” koja ima hipoteku na sve nekretnine ponuđene na prodaju, a povezana je s Addiko bankom. “H-Abduco” osnovala je krajem 2012. godine tvrtka “Har” iz austrijskog Klagenfurta radi naplate rizičnih kredita tadašnje Hypo Alpe-Adria banke i registrirala kao poduzeće za usluge.

Premda je “Remont” ugašen, a bilo je riječ o tvrtki koja je poslovala u sustavu “Konstruktora”, pogoni na Brižinama nisu u cijelosti napušteni. Dio objekata je iznajmljen, kazao nam je stečajni upravitelj Krišto, pa ih među ostalima koristi brodogradilište “Oštro” koje gradi i brodove za naručitelja iz Norveške. Dio skladišnog prostora koristi sućuračka tvrtka “Petrokamen” koja u neposrednoj blizini ima svoj pogon.

Ako “H-Abduco” na drugoj dražbi preuzme nekretnine pod Kozjakom, unajmitelji prostora će daljnju suradnju dogovarati s tom tvrtkom jer postojeći ugovori o zakupu vrijede do prodaje objekata i zemljišta. Ako se ima u vidu djelatnost kojom se bavi spomenuta kompanija, realno je očekivati da u doglednoj budućnosti kompleks u Sućurcu ponovno budu ponuđen na prodaju, ovaj put bez stečajnog postupka.

izvor: slobodnadalmacija.hr