Početna Zanimljivosti Velika sjećanja na malog diva: Šest desetljeća legendarne “četvorke”

Velika sjećanja na malog diva: Šest desetljeća legendarne “četvorke”

116
UDIO

Renault je krenuo u obilježavanje velikog jubileja – ove se godine naime navršava punih šezdeset godina od kako je 1961. godine na prometnice, u najvećem broju francuske, stigao – Renault 4. Jedan je to od onih automobila što je snažno obilježio i hrvatsku povijest s obzirom da se proizvodio u Novom Mestu, prije toga i u Ljubljani, te je imao status »domaćeg« automobila, bez dakle carine pa tako i značajno dostupniji od »uvoza«.

Specifičnog dizajna koji nikog nije ostavljao ravnodušnim, dobar dio njih i u negativnom smislu s obzirom da su mu oduzimali pravo na svaki »dizajn« tretirajući ga »kutijom na kotačima«. Ipak, kod većine je budio čitav niz refleksija od kojih su dvije najvažnije – emocije koje se u pravilu upućuju »limenom ljubimcu« kad postane dio obitelji, i zahvalnost jer uistinu je nevjerojatno što je sve taj automobil mogao prevesti. Uostalom, ne bez razloga dobio je i naziv »mali div«.

Odrastanje generacija

Ono što je kod tog automobila također značajno je činjenica da je pomagao u odrastanju, kako čitavog niza generacija koje su ga posjedovale u privatnom vlasništvu, tako i brojnih poduzeća kojima je bio – službeno vozilo. Osobno, imati tu sreću da ti se dogodi oboje, da je to automobil na kojem si činio svoje prve kilometre i privatno i poslovno vrlo je zanimljivo vozačko iskustvo. Posebna kad je riječ o ručici njegova mjenjača, koju je većina definirala »kišobranom«, zbog koje se nemali broj vozača nikad nije odlučio na upravljanje njime.

Vremena su to koja je u jednom emocionalnom smislu, pa tako i kao ikona pop kulture obilježavao i Citroen Spaček. Iako tako nije izgledalo u samom startu, Renault 4 je uspio steći vrlo sličan status, uz jednu golemu iznimku – sve je to vrijeme u kojem ga je obožavao nevjerojatan raspon ljudi – od alternativnih rokera do poljoprivrednika amatera – bio i iznad svega korisno vozilo.

Kad je motorizacija u pitanju, start je bio s 450 »kubika« koje je vrlo brzo zamijenilo njih 600 i 23 »konja«. Kasnije je »kubikaža« rasla, preko 750 na 850 ccm što je bila i u Hrvatskoj jako popularna inačica s 28 KS. U zreloj, pa i završnoj dobi do kraja proizvodnje 1992. godine, ugrađivan mu je motor zapremine 1,1 litre koji je razvijao suverenih 34 KS.

Dimenzijama nevelik – dužina mu je bila 3663 mm, širina 1485, te visina 1470 mm dosezao je od 600 do 750 kilograma, ovisno o vremenu proizvodnje. Istinski stoga čudi njegova sposobnost u transportnom smislu zahvaljujući čemu je imao i svoje »kombi« verzije.

Renault je stoga 2021. godinu u kojoj se obilježava 60. obljetnicu vozila Renault 4L, nevjerojatne priče o uspjehu, s više od osam milijuna prodanih primjeraka u više od stotinu zemalja tijekom razdoblja od 30 godina, uvelike posvetio upravo tom dijelu svoje povijesti. Model 4L nije samo automobil, već prava istinska ikona.

Povodom 60. obljetnice osmišljen je službeni program s brojnim događanjima koja će se održati 4. i 14. dana svakog mjeseca na društvenim mrežama, a uključivat će ekskluzivan sadržaj koji su izradili fanovi za fanove, među ostalim intervjue s kolekcionarima i slavnim osobama. Cilj je svih tih događanja prisjetiti se cjelokupne povijesti automobila koji je obilježio svoju eru.

Zahvaljujući statusu simbola pop kulture, taj je automobil iz prošlosti istovremeno i automobil današnjice. Ali – zašto ne bi postao i automobil budućnosti? To dakako nije samo retoričko pitanje, ali o svemu – kad dođe vrijeme.

A danas?

I za sam kraj – mnogi će se upitati zbog čega danas više nema takvih automobila. Istina, u jednoj velikoj mjeri »četvorku« je bio naslijedio Twingo uz koji se također vezuje čitav niz elemenata što zaslužuju pridjev genijalan, pa tako i po pitanju funkcionalnosti, ali samo u prvoj generaciji jer se kasnije odustalo od takvog koncepta.

U jednoj su ga velikoj mjeri naslijedile sve generacije Kangooa i čitava ta klasa modela drugih proizvođača, no ipak se u tom slučaju radi o sasvim drugačijim gabaritima. Naprosto, kako to da više nitko u 3,5 metara i tridesetak »konja« ne može »ugurati« automobil koji će biti za svaku prigodu, za svaku prometnicu, za selo i grad? Odgovor? Ili ga nema ili bi nam trebala još koja tisuća znakova. Mada čemu? Nitko od nas ni svoje živote ne može »prevrtjeti« u prošlost tako da je najuputnije ne razmišljati previše, već se jednostavno – prepustiti ugodnom sjećanju na život s »malim divom«.

izvor: novilist.hr