Početna Hrvatska RASPAŠOJ U MACOLI Restoran radi kao da nema mjera, unutra hrpa policajaca,...

RASPAŠOJ U MACOLI Restoran radi kao da nema mjera, unutra hrpa policajaca, ugostitelji bijesni

325
UDIO

Restoran Macola, naime, već dulje od godinu dana radi za brojne policajce koji čuvaju granicu prema Bosni i Hercegovini.

Neki od tih policajaca spavaju u hotelu Macola, koji se nalazi u središtu Korenice, otprilike kilometar od istoimenog restorana, javlja Večernji list.

Odlukom Nacionalnog stožera civilne zaštite, od 27. studenoga restoranima je zabranjeno posluživati goste unutra, odnosno mogu kuhati samo za van, a hotelima je dopušteno da ostanu otvoreni, s time da njihovi restorani također mogu posluživati isključivo hotelske goste.

‘Oni spavaju u hotelu, a u hotelu kuhinja ne radi, pa se hrane u restoranu. Tko je gost hotela, dobije izdatnicu u restoranu i plati u hotelu’, kaže vlasnik Željko Orešković Macola.

‘Ako ste vi tamo jeli i platili, onda su djelatnici napravili propust. Puno je ljudi, ne mogu sve kontrolirati, ali nisu to smjeli napraviti’, dodaje.

Restoran Macola nije hotelski restoran, a mi smo uredno posluženi, uz plaćanje na blagajni restorana.

Iz MUP-a su objasnili kako s Macolom imaju ugovore, sklopljene nakon provedenih javnih natječaja, i za smještaj i za prehranu policijskih službenika granične policije u Korenici.

A što se tiče pridržavanja epidemioloških mjera, iz MUP-a odgovaraju kako ‘Policijska uprava ličko-senjska prilikom terenske provjere nije utvrdila nepravilnosti, kao niti inspektori civilne zaštite, koji su postupali po zaprimljenim dojavama građana’. Također je utvrđeno da svaki korisnik smještaja u bilo kojoj smještajnoj jedinici navedenog vlasnika dolazi u restoran na prehranu te djelatniku koji se nalazi na uslužnoj liniji izdaje ‘blok’ koji je dobio u jedinici smještaja, nakon čega ugostiteljski djelatnik izdaje hranu i piće, a o čemu djelatnik na kasi izdaje izdatnicu sa specifikacijom korištenih usluga bez izdavanja fiskalnog ili bilo kakvog drugog računa’, odgovorili su nam iz MUP-a.

Kad smo se počeli raspitivati za komentar nekih od ugostitelja koji su nezadovoljni činjenicom da njihovi restorani ne mogu raditi, pokazalo se da je nacionalna Udruga ugostitelja bila upoznata s ovim slučajem jer je jedan član skupštine te udruge, zadarski ugostitelj Vinko Smokrović, otišao u Korenicu provjeriti stvar nakon što je čuo da čak i neki autobusi na redovitim linijama staju u restoranu Macola, gdje jedu i vozači, ali i putnici.

‘Oni koji bi trebali biti primjer nisu primjer. Oni koji bi trebali provoditi zakon sami ga krše. A nas obične građane zatvaraju’, komentirao je Vinko Smokrović.