Početna Hrvatska Prometni stručnjak nakon tragedije u Brnazama: ‘Roditelji, ne kupujte djeci motocikle!’

Prometni stručnjak nakon tragedije u Brnazama: ‘Roditelji, ne kupujte djeci motocikle!’

434
UDIO

Smrt 21-godišnjaka u prometnoj nesreći u Brnazama kod Sinja ponovno je aktualizirala probleme na koje tamošnji mještani upozoravaju već godinama. Dionica državne ceste mjesto je cijelog niza tragičnih događaja od kojih je nekoliko, u posljednjem desetljeću, imalo smrtni ishod. Sinjani ondje zazivaju postavljanje kamera i drugih prometnih alata, ali svaka dobra inicijativa završila je na obećanjima.

U večernjim satima na mjesto nesreće stigli su prijatelji i poznanici mladića koji su se od njega oprostili svijećama i molitvom.

Dan nakon stravičnog događaja, prometni stručnjak Željko Marušić za DalmacijaNews komentirao je činjenicu kako su motociklisti, s dolaskom toplijih dana, postali sve veća opasnost na prometnicama.

– Nažalost, dolaskom toplijih dana povećava se rizik i pogibeljnost stradavanja motociklista. Situacija se dogodila na prometnici, a uzrok, izvjesno, nije bio prometni, nesretni mladić izvjesno motociklom nije imao potrebu otići od točke A do točke B, nego je sjeo na motocikl u svrhu “uživanja”, iživljavanja i “dokazivanja” na cesti. Vozači ovakvih motocikala su praktički uvijek u barem jednom (brzinskom) prekršaju, a spiralu smrti vjerojatno je, uz preveliku (čl. 53. Zakona o sigurnosti prometa na cestama) i neprilagođenu brzinu (čl. 51. st 1) potakla činjenica da je asfalt bio hladan, a gume nedovoljno dobre ili loše – kaže Marušić.

Istaknuo je kako je rješavanja problema brzih motociklista jedan od prioriteta cestovnog prometa.

– Stradavanje na brzom motociklu je, ne 10 do 20 posto, nego 10 do 20 puta veće nego u automobilu  kaže.

– Savjetujem roditeljima da djeci ne kupuju, niti pomažu kupiti brze motocikle, a onima koji ih

voze neka dosljedno poštuju sve prometne propise, posebice ograničenje brzine – zaključuje prometni stručnjak.
izvor: dalmacijanews.hr