Početna Hrvatska Nova pravila: Građani će struju moći kupovati iz cijele Europske unije

Nova pravila: Građani će struju moći kupovati iz cijele Europske unije

568
UDIO

Hrvatska kućanstva moći će kupovati struju od opskrbljivača iz Austrije, Poljske ili bilo koje druge članice EU, ali isto tako Poljaci, Austrijanci i drugi stanovnici Unije moći će, primjerice, ugovarati s HEP-om opskrbu električnom energijom. To je jedna od glavnih novosti koju donosi novi Zakon o tržištu električne energije, koji je pripremilo Ministarstvo gospodarstva i održivog razvoja, piše Večernji.

Sloboda kupovanja struje iz bilo kojeg dijela Unije dio je slobode, kako se navodi u obrazloženju zakona, koje su građanima EU zajamčene Ugovorom o funkcioniranju Unije. Tako su slobodno kretanje robe, sloboda poslovnog nastana i sloboda pružanja usluga ostvarivi jedino na potpuno otvorenom tržištu električne energije koje svim krajnjim kupcima omogućuje slobodan izbor opskrbljivača strujom i svim opskrbljivačima električne energije slobodnu isporuku električne energije krajnjim kupcima.

U Hrvatskoj, prema podacima iz srpnja 2020., ima sedam opskrbljivača električnom energijom – Energia Gas and Power, GEN-I Hrvatska, HEP-Elektra, HEP-Opskrba, MET Croatia Energy Trade, Petrol i E.ON Energija. No, najveći udio u ukupnoj opskrbi strujom u RH i dalje imaju HEP-Opskrba i HEP-Elektra, i to više od 90 posto godišnje opskrbe.

Novi zakon propisuje da računi za električnu energiju osim podataka o potrošnji i troškovima, trebaju sadržavati i druge informacije koje krajnjim kupcima mogu pomoći da usporede svoj trenutačni ugovor s drugim ponudama. A to znači redovitu dostavu točnih informacija o obračunu koje se temelje na stvarnoj potrošnji električne energije, uz pomoć pametnih brojila, što kupcima pomaže da kontroliraju svoju potrošnju električne energije i troškove.

Međutim, krajnji kupci, a osobito kupci iz kategorije kućanstva, trebali bi imati pristup fleksibilnim aranžmanima za stvarno plaćanje svojih računa. To nije moguće bez ulaganja i modernizacije distribucijskih mreža, odnosno uvođenja sustava naprednih mreža, koji se treba izgrađivati tako da se omogućava decentralizirana proizvodnja i energetska učinkovitost, upozoravaju izrađivači zakona. A to pak znači uvođenje naprednog sustava mjerenja kojim se osnažuju krajnji kupci tako da im takvi sustavi omogućavaju točne povratne informacije o potrošnji ili proizvodnji energije u gotovo stvarnom vremenu, kao i bolje upravljanje potrošnjom. Novim zakonom regulira se da krajnji kupac mora imati jasne uvjete ugovora s opskrbljivačem te mu se u idućem petogodišnjem razdoblju omogućava promjena opskrbljivača unutar 24 sata. Uz to, opskrbljivači moraju pripremiti besplatan alat kojim će biti dostupna usporedba cijena usluga na tržištu kako bi krajnji kupci mogli izabrati za njih najpovoljniju mogućnost.

Navodi se među ostalim da svi krajnji kupci mogu slobodno kupovati električnu energiju od opskrbljivača po vlastitom izboru te mogu istodobno imati više od jednog ugovora o opskrbi krajnjeg kupca pod uvjetom da postoje potrebna obračunska mjerna mjesta.