Početna Svijet Uskoro ćemo plaćati PDV na male pošiljke iz Kine

Uskoro ćemo plaćati PDV na male pošiljke iz Kine

537
UDIO

AKO naručujete male pošiljke iz Kine vrijednosti do 160 kuna, od 1. srpnja plaćat ćete ih 25 posto više. Naime, od tog datuma na sve pošiljke iz trećih zemalja, što uključuje i Kinu, plaćat će se porez na dodanu vrijednosti (PDV), koji u Hrvatskoj iznosi 25%.

Potvrdili su to u Poreznoj upravi odgovarajući na upit Večernjeg lista.

“Od 1. srpnja 2021. ukida se oslobođenje od plaćanja PDV-a pri uvozu pošiljki male vrijednosti do 22 eura (160 kuna) te će sve komercijalne pošiljke koje pristižu u Hrvatsku iz trećih zemalja ili trećih područja biti oporezive PDV-om neovisno o njihovoj vrijednosti”, navode iz Porezne.

Za porezne obveznike isporučitelje od 1. srpnja uvodi se opcionalni Posebni postupak oporezivanja za prodaju na daljinu dobara uvezenih iz trećih područja ili trećih zemalja tzv. IOSS (eng. Import One Stop Shop) koji obuhvaća dobra (osim dobara koja podliježu trošarinama) u pošiljkama vrijednosti do 150 eura (1.135 kuna). Ako se navedeni postupak ne primjenjuje, Hrvatska pošta ili kurirske službe mogu primijeniti Posebni postupak za prijavu i plaćanje PDV-a na uvoz”, poručili su iz Porezne uprave.

Kad morate, a kad ne morate platiti PDV?

Poreznici navode da se prodaja dobara uvezenih iz trećih zemalja odnosi na krajnje kupce te ne obuhvaća isporuke poreznim obveznicima upisanim u registar obveznika PDV-a te malim poreznim obveznicima koji su prešli prag stjecanja.

Ako krajnji kupac kupi dobra vrijednosti do 150 eura od isporučitelja koji primjenjuje IOSS te pošiljka dolazi iz treće zemlje izravno krajnjem kupcu u Hrvatsku, isporučitelj će zaračunati hrvatski PDV po stopi koja se primjenjuje na ta dobra, naplatiti PDV od kupca kao dio prodajne cijene, a dobra prijavljena u IOSS-u bit će oslobođena plaćanja PDV-a pri uvozu, navode u Poreznoj upravi.

No ako kupac kupi dobra vrijednosti do 150 eura od isporučitelja koji ne primjenjuje IOSS, pošiljka dolazi iz treće zemlje u poštanski ured. Ako kupac preuzme pošiljku, obvezan je platiti PDV pri uvozu po stopi od 25%, pojašnjavaju u Poreznoj.

Ukratko, prilikom kupnje na daljinu morat ćete pripaziti je li u cijenu uključen porez. Ako nije, morat ćete ga platiti prilikom preuzimanja pošiljke.