Početna Hrvatska Novi nameti za kupnju putem interneta

Novi nameti za kupnju putem interneta

514
UDIO

Početkom srpnja ukida se dosadašnja porezna olakšica pri uvozu pošiljaka vrijednih do 22 eura ili 160 kuna pa će svi paketi kupcima poskupjeti za iznos PDV-a od 25 posto.

– Razvili smo EU kompatibilne sustave, potpuno digitalizirane i automatizirane, osigurali smo dovoljne administrativne kapacitete i spremni smo cariniti male pošiljke 24 sata dnevno, najavio je Mario Demirović, ravnatelj Carinske uprave Ministarstva financija.

Dva su načina plaćanja PDV-a za pošiljke čija vrijednost ne prelazi 150 eura ili 1135 kuna, a takvih je dnevno i do deset tisuća. Oporezivanje može biti u trenutku slanja ili pri uvozu paketa.

– Uvođenje tih novosti će dovesti do nekakvog usporenja procedura jer tih 7 do 8 tisuća novih deklaracija netko mora podnijeti u pravilu ih pripremaju Hrvatska pošta ili tri kompanije žurne dostave koje posluju u Hrvatskoj, objašnjava Bosiljko Zlopaša, pomoćnik ravnatelja za Sektor carinski sustav.

Nova pravila oporezivanja, uz više posla, pošti nose i dodatan trošak, koji će se, kao uvijek, preliti na leđa kupaca.

– Kako su cjenici pošte troškovno usmjereni tako i ova naknada reflektira cijenu koja dolazi iz troškova rada jer je posao sve složeniji i opsežniji, pa i do troška informatičkog sustava, rekao je Krešimir Domjančić, voditelj Odjela za odnose s javnošću Hrvatske pošte.

Za pakete do 150 eura kupci će plaćati oko 18 kuna poštanske naknade, a za vrednije pošiljke 37 kuna.

– Kupci su generalno nezadovoljni jer smatraju da se time ponovo zadire u njihov džep. To nije fiks ideja naše države nego je riječ o usklađivanju direktiva s Europskom Unijom, a to se uvodi da se zaštite domaći prodavatelji iz EU-a i da se njihova prodaja poveća, objašnjava Dunja Maletić, pravna savjetnica iz područja zaštite potrošača.

Kupite li što putem interneta u Velikoj Britaniji, budite oprezni, jer ona je na popisu trećih zemalja.

izvor: vijesti.hrt.hr