Početna Zanimljivosti Blagovaonski stolovi – kako odabrati pravi za vas i vašu obitelj

Blagovaonski stolovi – kako odabrati pravi za vas i vašu obitelj

192
UDIO

Blagovaonski stol igra veliku ulogu u prostoru, a često služi kao središte vašeg doma. To nije isključivo mjesto za jelo, često se koristi kao dodatan prostor za rad ili za učenje, mjesto za druženje s prijateljima i obitelji, mjesto gdje se igraju društvene igre, zamataju pokloni i raspravljaju raznorazne teme. Pa kako odabrati idealan stol koji će vam godinama služiti?

Otkrijmo karakteristike koje će vam pomoći da pronađete kvalitetan blagovaonski stol koji će se savršeno uklopiti u vaš prostor, stil i život.

Kako odabrati stol odgovarajuće veličine za vaš prostor

Kada planirate svoju blagovaonicu, važno je biti realan u pogledu veličine i kapaciteta za sjedenje jer blagovaonski stolovi zauzimaju dosta mjesta i skoro uvijek su centralna točka prostorije. Od veličine i oblika do vrste materijala, postoje razni aspekti o kojima treba razmisliti prije nego što odaberete dizajn stola za vaš dom. Uz to, trebali bi razmotriti još nekoliko stvari. Koji prostor imate na raspolaganju za svoj stol i koliki vam je maksimalni kapacitet ljudi ako želite da svi udobno i opušteno sjede u blagovaonici tj. koja vam je minimalna veličina stola? Kakvog je tipa prostor u kojem će stol biti, otvorenog stila ili su zidovi sa svih strana? Gdje planirate staviti stol u prostoriji? Koliko stolica svakodnevno planirate imati oko stola? Ne zaboravite, prostor u vašoj sobi diktira veličinu stola koji možete imati. Vaš društveni život također utječe na to koliko velik stol trebate. Kada planirate veličine stola za blagovanje i označavate sobu, možda ćete se osjećati da želite maksimalizirati i dobiti najveći stol koji možete za taj prostor. Ali u slučaju da ne želite konstantno stol u punoj veličini, najbolje je razmisliti o opciji produženog stola, čiji dizajn najučinkovitije koristi prostor i vrlo brzo stvara naknadni kapacitet za sjedenje. Proširivi kuhinjski stol, nije korisna opcija samo kada je vrijeme da sjednete i jedete, već se može iskoristiti kao dodatna površina kod pripreme namirnica i jela, za posao od kuće ili za školovanje u kući. U današnje vrijeme blagovaonski stol mora se prilagoditi jedinstvenim i osobnim potrebama i potrebama prostora, postižući savršenu ravnotežu između veličine i funkcije.

Izbor kvalitetnog materijala koji se poklapa s budžetom

Blagovaonski stol je investicija. A u duhu dugovječnosti, poželjet ćete razmotriti materijale. Naravno, masivno puno drvo nije samo lijepo već je i izuzetno izdržljivo, ali također za takav stol treba odvojiti više novca. Dok je primjerice namještaj od konstruiranog drveta i furnira od punog drveta izvrstan izbor ako radite s proračunskim ograničenjima jer su također dosta izdržljivi, a ujedno i cjenovno pristupačniji. Noge stola također imaju velik utjecaj na dizajn vašeg stola. Zanimljive noge dodaju skulpturalni osjećaj uz presudnu stabilnost. Od stola s tri noge do klasičnog četvrtastog oblika, od drveta do metala, postoji stil nogu koji može podići vaš prostor pa kod odabira obratite pozornost i na njih.

Okrugli stol nasuprot pravokutnog stola

Stol za kuhinju ili blagovaonicu male veličine, savršeno je rješenje kada je raspoloživi prostor ograničen. Razmišljati o malom kompaktnom, četvrtastom ili okruglom stolu znači mogućnost biranja predmeta namještaja koji su istovremeno funkcionalni i ukrasni, a koji se po potrebi mogu koristiti i kao radni kutak. Okrugli stolovi stvaraju intimnije okruženje od ostalih oblika, pa su izvrsni za obiteljska okupljanja ili večere s najboljim prijateljima. Također su izvrsna opcija za kuhinje ili prostore bez predviđene blagovaonice. No, ako imate veliku blagovaonicu, pravokutni ili ovalni stol možda će vam biti bolja opcija. Nakon što odaberete stol i stolice, lako ćete prijeći na druge ideje za uređenje blagovaonice – poput odabira glavne i sporedne rasvjete tijela, ormarića za posuđe, saga i još mnogo toga.

Unesite dašak svog vlastitog stila i osobnosti u izbor

Dobro dizajnirana blagovaonica može postati žarište vašeg doma. Zvijezda ovog prostora u biti je vaš stol za blagovanje. Nakon odabira stola, pustite svoju kreativnost da djeluje i uredite sve u skladu s ostatkom sobe ili životnog prostora, prezentirajući svoj ukus i osobnost. Iako se vaše sobe ne trebaju nužno podudarati, dobro je razmotriti protok vašeg prostora. Bilo da se radi o tradicionalnom, suvremenom, industrijskom, klasičnom ili rustikalnom okruženju, odabir vašeg stola za blagovanje trebao bi odražavati njegovu okolinu, tj. trebao bi djelovati kao učinkovito središnje mjesto i biti nadopunjen svim ostalim elementima u sobi. I ne zaboravite, bitno je ostaviti minimalno metar slobodnog prostora otvoren iza stolica, tako da možete lako ustati i kretati oko stola.