Početna Hrvatska VAKULA PROGNOZIRA: Idućeg tjedna disat ćemo na škrge

VAKULA PROGNOZIRA: Idućeg tjedna disat ćemo na škrge

242
UDIO

HRT-ov meteorolog Zoran Vakula najavio je novi toplinski val, koji nas čeka idući tjedan.

‘Ako ste na Jadranu, vjerujem da uživate – i još ćete do subote – uz ne odviše tople noći i vruće dane, pretežno sunčane, uglavnom i vedre, uz buru i maestral. Od nedjelje slijedi mnogima neugodnije vrijeme, uz jugo, koje će u ponedjeljak ponegdje biti i jako, te uz porast temperature, pa će noći biti zamjetno toplije. Zatopljenje će se još više osjećati u većini kopnenog područja, gdje bi neki od nedjelje ponovno mogli ‘disati na škrge’ – i zbog vrućine, i zbog sparine. Pritom će biti i znatno nestabilnije nego potkraj ovoga tjedna, uz česte pljuskove i grmljavinu, koji su za vikend mogući uglavnom u gorju, a tijekom oblačnijega petka malo kiše može pasti i drugdje po unutrašnjosti’, navodi Vakula.

U petak u Slavoniji, Baranji i Srijemu temperatura još kao u četvrtak – ujutro od 11 do 15 °C, popodne oko 28 °C. I pritom prevladavajuće sunčano, ali uz povremeno više oblaka iz kojih samo ponegdje može pasti malo kiše, pa i zagrmjeti. I u središnjoj Hrvatskoj oblačnije nego u četvrtak, premda uz dosta sunčanih sati. No, bit će i mjestimične kiše, vjerojatno i u obliku pljuskova, koje može pratiti grmljavina, i to uglavnom u prvom dijelu dana i u rano poslijepodne. Jutro će biti manje svježe od četvrtak, uz temperaturu oko 15 °C, a poslijepodne podjednako, oko 28 °C.

U gorju malo svježije, a u Istri i na sjevernom Jadranu danju i dalje uglavnom vruće, na moru nakon tople noći. Oblačnije i nestabilnije u gorju, a pokoji je pljusak moguć i u unutrašnjosti Istre i na sjevernom Jadranu, osobito na širem riječkome području, dok će prema otocima biti sunčanije. Noćna i jutarnja bura samo će ponegdje podno Velebita imati jake udare, a zamijenit će je slab do umjeren maestral.

Podjednako i u Dalmaciji, uz malo do umjereno valovito more, te uz pretežno sunčano vrijeme i vruće, ponajviše u unutrašnjosti, gdje će biti i mjestimičnih razvoja oblaka, uz samo malu vjerojatnost kratkotrajnih pljuskova, uglavnom uz granicu.

Na jugu Hrvatske i u petak najstabilnije, uz najviše sunčana vremena, te uz buru pa maestral i temperaturu zraka ujutro od 19 do 23 °C, poslijepodne oko 32 °C.

Za vikend i početkom novoga tjedna na kopnu osjetno toplije – većinom vruće, mnogima i sparno, uz južinu. Pritom i dalje pretežno sunčano – veći dio subote i vedro, ali u nedjelju i ponedjeljak mogući su rijetki pljuskovi, uglavnom u gorju. Na Jadranu stabilnije – uz malo ili nimalo oblaka, te u subotu još uz slabu do umjerenu buru pa maestral, a od kraja subote sve češći jugozapadnjak, zatim i jugo, koje će u ponedjeljak ponegdje biti i jako, zaključuje Vakula za HRT.