Početna Hrvatska Od starog morskog vuka do najsjajnije zvijezde na nebu

Od starog morskog vuka do najsjajnije zvijezde na nebu

140
UDIO

Danas je treća godišnjica smrti Olivera Dragojevića, jednog od naših najvećih glazbenika svih vremena.

U 71. godini života izgubio je bitku s rakom pluća koji mu je dijagnosticiran u kolovozu 2017. godine. Njegova smrt cijelu je Hrvatsku obavila u crno i prvi je put ikad proglašen Dan nacionalne žalosti.

Teško je zaboraviti spektakularne snimke ispraćaja u Splitu, kada su mu deseci tisuća ljudi na 500-injak plovila došli uputiti posljednji pozdrav, odnosno ispratiti katamaran s njegovim lijesom koji je plovio do njegove Vele Luke.

Oliver je iza sebe ostavio suprugu Vesnu s kojom je u braku bio 44 godine, sinove Dina, Davora i Damira te petero unučadi, a nakon njegove smrti rođeno je još dvoje.

Nasmiješen do samog kraja

“Cesarica”, “Magdalena”, “Nadalina”, “Skalinada”, “Trag u beskraju”, “Moj lipi anđele”, “Što učinila si ti”, “Stari morski vuk”, samo su neki od njegovih bezvremenskih hitova u bogatoj karijeri koja je trajala 50 godina. Radijske postaje diljem države u danima nakon Oliverove smrti puštale su samo njegove pjesme, a gotovo nijedna se nije ponovila.

Malo koji glazbenik s ovih prostora može se pohvaliti nastupima u londonskom Royal Albert Hallu, Opera Houseu u Sidneyju i njujorškom Carnegie Hallu, što najbolje dokazuje koliko je bio omiljen.

Zbog karcinoma otkazivao je posljednje koncerte, no Oliver u javnosti nije skidao osmijeh s lica. Nekoliko mjeseci prije smrti dobio je Porina za životno djelo, a publici se javio putem videozida i poslao zadnju, znakovitu poruku.

“Hvala vam svima, uživajte u večerašnjoj večeri, guštajte u svemu, jer ča je život vengo fantažija”, poručio je tada citiravši stihove svog vječnog hita.

IZVOR: net.hr