Početna Kaštela Zagora Kaštelima predstavila stare običaje Dalmatinske zagore

Zagora Kaštelima predstavila stare običaje Dalmatinske zagore

287
UDIO

Sinoć je u Kaštel Novom održana 5. manifestacija  ”Zagora Kaštelima” u organizaciji KUD-a ”Srce Zagore”. Folklorna baština, ojkavica,  treskavica, spojila je dvije županije, Splitsko-dalmatinsku i Šibensko-kninsku te na taj način prezentirala običaje iz tog kraja. Na manifestaciji osim organizatora KUD  Srce Zagore, pod pokroviteljstvom Grada Kaštela, nastupili su KUD 7 Kaštela, KUD Miljevci, KUD Vukšić i KUU Andrija Matijaš Pauk.

-Čast nam je omogućiti vam da nastupate u Kaštelima te na taj način povežemo našu Zagoru i Kaštela. Hvala vam na čuvanju kulturne baštine – kazao je savjetnik gradonačelnika Grgica Benutić.

Folklorne skupine su se ove večeri potrudile prikazati svoje običaje, kroz ples i pjesmu, a publika je svaki nastup nagradila aplauzom.

  • Ove godine smo uz veliku muku uspjeli organizirati ovu 5.manifestaciju. Mnogo grupa je odustalo zbog pandemije, ali mi smo bili uporni jer ove godine slavimo 10.godišnjicu našeg KUD-a – kazao je Zdravko Muselin voditelj KUD-a ”Srce Zagore”.

 

Kulturno umjetničko društvo ”Srce Zagore” osnovano je 2011 god. sa sjedištem u Kaštel Gomilici, s ciljem očuvanja i njegovanja običaja i tradicije Dalmatinske zagore. Broji 60 članova svih dobnih uzrasta iz dvije županije, Splitsko-dalmatinske i Šibensko-kninske. Predsjednik društva je Milan Penga. Sudionici su brojnih kulturnih događanja po cijeloj Lijepoj našoj. Snimili su film ”Svatovi po starinski” te ”Silo”.