Početna Zanimljivosti Sjedeća garnitura – centralno mjesto u domu

Sjedeća garnitura – centralno mjesto u domu

196
UDIO

Svakome od nas je životni prostor mjesto gdje se opuštamo i povlačimo u mir obiteljske atmosfere. Tu primamo i drage ljude, naše prijatelje, družimo se, slavimo i provodimo vrijeme. Sve se to dešava većinom u dnevnom boravku, gdje centralno mjesto pripada sjedećoj garnituri.

Tapecirani namještaj za ugodan osjećaj

Kao osnovni komad namještaja u svakome domu, sjedeća garnitura ili sofa, je mjesto okupljanja obitelji i prijatelja. Osim udobnosti i funkcionalnosti, trebala bi biti prilagođena vašim ličnim potrebama i  ukusu. Istovremeno, treba biti ugodno uklopljena u preostali namještaj i stil životnog prostora. To sve, ipak, nije dovoljno za odabir sofe.

U našem vodiču, koji slijedi, saznaćete na što morate paziti pri kupnji nove sjedeće garniture i kako je najbolje uklopiti:

  • Vrste sjedećih garnitura. Sofe su dostupne u mnogo različitih varijacija i stilova. Bukvalno postoje za svaku veličinu sobe i svaki životni koncept, bilo kao jedan ili više spojenih elemenata. Evo liste najpopularnijih modela:
  • Male i praktične sofe – udobnost koja štedi prostor. Garniture sa dva sjedala odlikuju se idealnim dimenzijama za male prostorije. Ukoliko tražite malu sofu za gostinjsku ili dječiju sobu, ovo je pravo riješenje, posebno ako imaju funkciju za spavanje.
  • Kutna garnitura također štedi prostor, a sofa u obliku slova L nudi i ugodnu priliku da podignete umorne noge. Ako uz kutnu sofu dodate fotelju i tabure, to će stvoriti živopisnu grupaciju za sjedenje, a stolići naokolo dati će svemu završni utisak.
  • Trosjed ima veće sjedište od dvosjeda i može se fleksibilnije koristiti. Ukoliko je na razvlačenje, nudi praktično rješenje za iznenadne goste pa i stalni prostor za spavanje u nedostatku spavaćih soba.
  • Velike XXL garniture su idealne za brojne obitelji i druženja sa većim brojem ljudi. Zahvaljujući širokoj ležećoj površini, možete je koristiti za popodnevni san i na dosta drugih načina. Kod mnogih se jedan deo garniture razvlači i dobije se zaista velika površina za spavanje.
  • Modularne garniture nude bezbroj mogućnosti. Možete sami redizajnirati svoju sofu kako želite jer se pojedinačni dijelovi sastavljaju prema vašoj želji i potrebi.
  • Tkanina kojom je garnitura presvučena mora biti visokokvalitetna, ne samo zbog izgleda već i zbog svoje izdržljivosti i ugodnog osjećaja. Postoji bezbroj tkanina i drugih materijala za tu namenu, a vi trebate odabrati prema vlastitom ukusu i stilu. Imajte na umu da će sofa tapecirana impresivnom tkaninom oplemeniti čitav dom i dati mu notu luksuza. Obratite pažnju i na preporučeni način čišćenja.
  • Dimenzije vaše garniture su osnovne za dizajn interijera. Uvijek predvidite dovoljno prostora između namještaja.

Savjet: broj jastuka za leđa okvirno predstavlja broj osoba koje mogu sjesti na garnituru.

  • Ne zaboravite na ulogu boja i detalja! Neka sofa bude glavna boja u sobi, a ostalo neka bude u istoj paleti, oplemenjeno ukrasnim jastucima u jačim, svijetlijim nijansama.

Nadamo se da ćete uz našu pomoć uspijeti odabrati najljepšu sjedeću garnituru za vaš dom. Kada znate šta želite, jeftinije.hr vam nudi najveći izbor modela i cijena, koje možete razgledati i uspoređivati iz udobnosti vlastite dnevne sobe.