Početna Kaštela Svečano otvoren ZIN FEST- 2021.

Svečano otvoren ZIN FEST- 2021.

500
UDIO

Danas je u Kaštelima  svečano otvoren ZIN FEST – 2021 . festival crljenka i rođaka, koji će trajati naredna tri dana u restoranu Spinaker u Marini Kaštela. Festival se održava u organizaciji Javne ustanove RERA, Splitsko-dalmatinske županije, Turističke zajednice te  Grada Kaštela. Tijekom trodnevne manifestacije u sklopu bogatog  eno –gastro programa osim vinara predstavit će se i proizvođači drugih autohtonih proizvoda. Na ovogodišnjem sajmu koji se održava po prvi put u Hrvatskoj sudjeluju : ” Putalj Vinarija , OPG Perišin,  Vina Bedalov, OPG Ivica Radunić, Udruga Mastrinka , Nirs, Nadalina, Bek Pušnica d.o.o., Vinarija Marin Milan , Vinarija Milan Kaštel Novi, Vinarija Krolo ,  Vinarija Matela te OPG Ante Kuzmanić.

  • Drago nam je da smo ovaj festival uspjeli organizirati u godini u kojoj slavimo dvadeset godina od otkrića da je  kaštelanski crljenak direktni predak zinfandela. Ovom prigodom želimo slaviti zinfandel i kaštelanski crljenak, zato smo festival i nazvali  crljenak i rođaci. Ovo je prvi ovakav festival u Europi, po Americi se ovakvi festivali već jako dugo održavaju a mi ćemo pokušati slijediti njihov primjer i pokušati dostići njihovu slavu. Nadam se, kako ćemo svi skupa uspjeti ovaj festival podići na veću razinu, uz kaštelanske žmule i pjate –kazao je Srećko Radnić organizator ZIN FEEST-a.
  • Direktorica Turističke zajednice Kaštela, Nada Maršić istakla je kako je ovo još jedna prilika za prezentiranje Kaštela , te dodatni razlog dolaska gostiju u Kaštela uz vinske ture, vožnju kočijom , razne fešte kuhanja.

 

-Imamo se čim podičiti, na raspolaganju su nam europska sredstva da to sve sprovedemo, te zajedničkim radom sve organiziramo i predstavimo svijetu bogatstvo naše tradicije, ono što su nam naši preci ostavili a mi modernizirali – poručio je dožupan Stipe Čogelja, te tim riječima svečano otvorio festival.

 

Posjetitelji su tada mogli razgledati štandove izlagača, kušati vina i druge autohtone delicije.

Sajam se provodi uz sve epidemiološke mjere, a ulaz je besplatan.