Početna Hrvatska DHMZ objavio upozorenje. Najavljuje poplave, tuču i pijavice, moguć i snijeg

DHMZ objavio upozorenje. Najavljuje poplave, tuču i pijavice, moguć i snijeg

378
UDIO
Foto: Emica Elvedji, Igor Kralj PIXSELL_M

NAKON nekoliko većinom sunčanih dana, pred nama je velika promjena vremena, a meteorolozi najavljuju i da su moguće prve snježne pahulje u nizinama na kopnu.

“U četvrtak će zapuhati jako i olujno jugo s kojim počinje razdoblje s diljem Hrvatske čestom kišom, mjestimice i u obliku obilnih pljuskova s grmljavinom, osobito u petak i subotu. U petak će jugo oslabjeti i okrenuti na jugozapadnjak. Uz pad temperature zraka na kopnu mjestimice može biti susnježice i snijega, posebice u gorju”, najavljuje Dunja Plačko-Vršnak za HRT.

Portal Crometeo također je najavio da će dio nizina do kraja petka dobiti prvi snježni pokrivač.

DHMZ zbog velike promjene vremena objavio posebno priopćenje

DHMZ je zbog velike promjene vremena objavio posebno priopćenje. U nastavku ga prenosimo u cijelosti:

“Pred nama je još jedna promjena vremena, posebno izražena na Jadranu gdje će biti obilne kiše, lokalno i intenzivnih pljuskova s grmljavinom te jakog i olujnog vjetra, ponajprije južnog i jugozapadnog.

Na prednjoj strani prostrane doline u jakoj jugozapadnoj struji nad naše područje pristiže vlažan i nestabilan zrak, a intenzitetu oborine te osobito jačini vjetra pridonijet će i prisustvo mlazne struje.

Prva ciklona i pripadni frontalni poremećaji premještat će se preko naših krajeva s četvrtka na petak te za posljedicu imati obilnu kišu, osobito na Jadranu i u unutrašnjosti Dalmacije gdje mjestimice može pasti i više od 100 litara po četvornome metru.

Lokalno je na obali i otocima vrlo vjerojatno grmljavinsko nevrijeme, moguće su bujične i urbane poplave, tuča, na moru i pijavice osobito u petak u Dalmaciji. Osim obilne oborine probleme će stvarati jak, mjestimice i olujni vjetar – u četvrtak jugo, a zatim jugozapadnjak i oštro, pri čemu će valovi prema otvorenome moru mjestimice biti viši od 4 metra zbog čega su posljedično vrlo vjerojatni problemi u pomorskom prometu, a i poneke rive će biti poplavljene.

Moguć snijeg i u nizinama

Stabilizacije vremena nema ni u dane vikenda jer će Hrvatska i dalje biti pod utjecajem prostranog polja niskog tlaka zraka.

Kiša će i tih dana biti češća i obilnija na Jadranu i krajevima uz Jadran. U razdoblju od četvrtka do nedjelje mjestimice na obali i otocima može pasti i više od 250 litara po četvornom metru.

Obilna oborina može biti popraćena naglim lokalnim bujičnim poplavama i urbanim poplavama naselja. Jak i olujni jugozapadni i južni vjetar na moru će oslabjeti tek u ponedjeljak te najprije na sjevernome Jadranu okrenuti na jaku buru, podno Velebita i s olujnim udarima.

Značajna količina kiše past će i u unutrašnjosti tijekom ove kišne epizode, a uglavnom u gorju i u unutrašnjosti Dalmacije lokalno moguće i više od 100 litara po četvornome metru.

S dotokom hladnog zraka potkraj nedjelje te u noći na ponedjeljak osobito u gorskim krajevima padat će susnježica i snijeg, koji su mogući i mjestimice u nizinskim predjelima.”