Početna Kaštela Uskoro počinje izgradnja ključne prometnice iz Splita prema zračnoj luci, ali radovi...

Uskoro počinje izgradnja ključne prometnice iz Splita prema zračnoj luci, ali radovi će se, po običaju, odvijati i usred sezone, pripremite se za kilometarske gužve u smjeru Resnika

1025
UDIO
Foto: Zvonimir Barišin/Cropix

Radnici građevinske tvrtke “Strabag” tijekom veljače bi trebali započeti rekonstrukciju stare Kaštelanske ceste na potezu od zapadnog izlaza iz Kaštel Štafilića prema zračnoj luci u Resniku.

Riječ je o dugo najavljivanom projektu koji bi trebao povećati sigurnost vozača i pješaka na “cesti smrti” kojom prolazi najveći dio prometa iz smjera Splita i Solina prema aerodromu. Prema ranijim najavama iz “Hrvatskih cesta” (HC), investitora izgradnje, bageri su još u drugoj polovici 2019. godine trebali “napasti” dionicu dugu gotovo 1900 metara, ali natječajni postupak bio je otvoren tek krajem prošlog proljeća.

U konačnici se cijeli postupak poslovično razvukao, pa je tek prije 10 dana potpisan ugovor s izvođačkom tvrtkom, vrijedan 28,16 milijuna kuna. Uz “Strabag”, za zahvat čija je vrijednost bila procijenjena na 30 milijuna kuna, nadmetali su se i splitski “Cestar” u suradnji s “Heringom” (BiH) istaknuo je cijenu od 28,74 milijuna kuna, sarajevski “Euro-Asfalt” ponudio je iznos od 29,86 milijuna kuna, varaždinski “Colas Hrvatska” i “Degal tehnika” – 30,13 milijuna kuna, dok je na kraju najskuplja ispala tvrtka “Patrlji” iz Podbablja kod Imotskog s 34,24 milijuna kuna.

Prema natječajnim odredbama, radovi na dijelu stare Kaštelanske ceste od križanja sa Škabrnjskom ulicom do zračne luke trebali bi potrajati pola godine, pa u slučaju da ne bude prekidanja, izvjesno je da će se odvijati i tijekom “najžešće” turističke sezone, kada upravo Škabrnjskom ulicom, najbližom poveznicom Jadranske magistrale s aerodromom, prolaze deseci tisuća vozila dnevno, na čelu s taksistima, minibusevima i autobusima.

Uz postavljanje potpuno novog kolnika, umjesto postojećeg koji je toliko pohaban i “krpan” da je postao opasan i za najsporiju vožnju, s obje strane prometnice izgradit će se i prvi pločnici na tom potezu, kao i suvremena autobusna stajališta i sustav javne rasvjete.

Nadamo se samo da će građevinari biti ozbiljniji od HC-ovih kreatora natječajne dokumentacije koji su na naslovnu stranicu glavnog projekta za radove u Kaštelima stavili zračnu fotografiju ceste u – Žaboriću kod Šibenika.