Početna Dalmacija Kalifornijski biznismen otvara kamenolom na korak do kolijevke hrvatske državnosti, zaštitari baštine...

Kalifornijski biznismen otvara kamenolom na korak do kolijevke hrvatske državnosti, zaštitari baštine na nogama: ‘Razdrmat će crkvicu iz koje potječe Trpimirova darovnica!‘

804
UDIO
Foto: Ante Cizmic/Cropix

Društvo “Radovan” koje se bavi zaštitom kulturnih dobara Trogira protivi se otvaranju novog kamenoloma u prigradskom mjestu Plano za koji je koncesiju zatražila bračka tvrtka “Jadrankamen”, u vlasništvu Mile Grbića, kalifornijskog poduzetnika s korijenima na zadarskom području.

Članovi udruge su svoje mišljenje o studiji o utjecaju na okoliš za eksploataciju arhitektonsko-građevnog i tehničko-građevnog kamena na budućem eksploatacijskom polju “Plano” uputili Županiji splitsko-dalmatinskoj. Svoj stav obrazložili su činjenicom da se na sjeveroistočnom rubu trogirskog teritorija već nalazi 12 aktivnih kamenoloma zbog kojih je ugrožena kvaliteta života mještana.

Buka i prašina od miniranja te prolaska dodatnih 200 kamiona dnevno ugrožavaju postojeću poljoprivrednu proizvodnju, turističke objekte, ali prije svega stanovanje na tom području, smatraju u “Radovanu”.

– O fatalnoj šteti koju nanosi stihijska eksploatacija kamena na širem trogirskom području već nekoliko godina upozorava. Prostor naselja Plano devastiran je do neprepoznatljivosti postojećom eksploatacijom u 12 aktivnih kamenoloma i pratećom “gospodarskom” infrastrukturom. Kontinuirana devastacija krajobraznih vrijednosti i prirodne, tradicijske i kulturno-povijesne baštine toga mjesta traje više od petnaest godina – navodi se u dopisu upućenom Županiji.

U trogirskom društvu smatraju da se planiranom novom “kavom” ne ugrožavaju samo ljudi i prostor, nego i kulturna baština.

– U blizini u Labinskoj dragi nalazi se Mujina pećina, jedino stanište paleolitičkog čovjeka u Dalmaciji, tragovi života dalmatinskog pračovjeka. Gotovo da i nije potrebno spominjati lokalitet Bijaći, također u neposrednoj blizini na rubu Kaštelanskog polja između brda Veli i Mali Bijać, kao i crkvu svete Marte u Bijaćima iz koje potječe Trpimirova darovnica, najstariji spomenik hrvatskog prava koji se spominje kao “rodni list hrvatske države”.

Ne smije se zaboraviti ni gotička crkvica svetog Eustahija s polukružnom apsidom podignutom na vrhu Krbana iznad Mlinice na Pantanu, na istaknutom mjestu nad trogirskim Malim poljem i mlinovima na položaju značajnom za nadzor trogirskog komunalnog teritorija.

Sagrađena je kao zavjet za spas od velike epidemije kuge 1348. godine. Čitavo to područje dio je zaštićenog područja “Natura 2000” vezanog uz živi svjet i ptice počvarice – zaključuje se u očitovanju društva “Radovan” koje potpisuje dr. Danka Radić, njegova predsjednica.