Početna Hrvatska Vlasnik ‘Purexa‘ potvrdio: ‘Istina je, meso u ožujku poskupljuje 30 posto! Ili...

Vlasnik ‘Purexa‘ potvrdio: ‘Istina je, meso u ožujku poskupljuje 30 posto! Ili to ili ga neće imati tko proizvoditi…‘

547
UDIO
Foto: Ante Čizmić/Cropix

Purex, jedan od najzanimljivijih integriranih sustava proizvodnje purećeg i pilećeg mesa i prerađevina od svinjskog mesa, posluje stabilno i prošle je godine ostvario 70 milijuna kuna prihoda. Profitabilnost poslovanja te obiteljske tvrtke, koja je prošla težak razvojni put zbog inzistiranja na visokim standardima primjerenim organskoj i ekološkoj proizvodnji, ni u jednom trenutku, prema riječima vlasnika i direktora Milivoja Dragoševića, nije dovedena u pitanje iako je zbog porasta ulaznih troškova malo manja nego lani.

– Nemamo posebnih problema osim što je općenito u sektoru stočarstva vidljiv problem rasta cijena sirovina stočne hrane. S druge strane, cijena mesa još je diskontna. Slična je situacija u mljekarstvu, uzgoju svinja i peradi, a malo se, doduše, oporavila cijena junetine. Takva situacija nije samo kod nas nego u čitavoj Europi. Doduše, u većini zemalja Europske unije stočarski sektor ima ozbiljnije mjere podrške dok su kod nas subvencije kojima bi se takva situacija trebala premostiti male – ističe za Jutarnji list Dragošević, koji smatra da je rast cijena mesa neizbježan.

SEKTORSKI PROBLEM

– Problem je sektorski i moja je procjena je da će se takva situacija odraziti na rast cijena mesa. Poskupljenje se može očekivati krajem prvog kvartala. To, nažalost, nije dobro za kupce i potrošače i svakako će se odraziti na standard građana, ali drugog izlaza, očito, nema. Ako se cijena mesa ne poveća, u ovakvoj situaciji neće ga imati tko proizvoditi. Ne mogu cijene u maloprodaji biti niže od proizvodnih – objašnjava Dragošević.

Na pitanje koliko bi mogle porasti cijene, Dragošević kaže da je to teško prognozirati, ali smatra da rast neće biti manji od 30 posto.

– Ove nam godine situaciju otežava i ptičja gripa, zbog koje je u europskim zemljama dio peradi uništen. Mi, na sreću, još nemamo tih problema jer u blizini nemamo slučajeva detektiranog virusa ptičje gripe. Osim toga, naša je perad u zatvorenim objektima. Situacija vezana uz virus ptičje gripe može se odraziti na smanjenje proizvodnje mesa peradi, a to također može utjecati na cijenu na tržištu – napominje on.

Što se tiče Purexa, Dragošević otkriva da su u ovoj godini u proizvodnji zaposlili 20 novih radnika, i to uglavnom iz inozemstva jer, nažalost, domaći radnici nisu zainteresirani za ovu vrstu poslova.

RADNICI IZ NEPALA I FILIPINA

Zaposlili su i desetak domaćih radnika u prodaji.

– U tom se dijelu još može pronaći dobar domaći kadar. Već nam je stiglo petnaestak radnika iz Nepala i Filipina, a očekujemo ih još pet, šest uskoro. Time bi za ovu godinu zadovoljili naše potrebe za radnicima. Inače, imamo trenutno 235 zaposlenika – kaže on.U ovom trenutku Purex investira oko 500.000 eura u pogon za preradu gnoja.

– Proizvodit ćemo organsko peletirano gnojivo koje ćemo plasirati u agrotrgovine. Nismo koristili fondove EU za tu investiciju, nego ćemo je financirati kreditom, a Splitsko-dalmatinska županija ima program podrške i subvencionira kamatnu stopu. To će nam biti jedina investicija ove godine. Lani smo uložili u solarnu elektranu snage 200 KW. Imamo puno planova, ali dok se ne raščisti situacija u sektoru, ostajemo na ovome – zaključuje direktor Purexa.