Početna Nekategorizirano Križni put kaštelanskog dekanata

Križni put kaštelanskog dekanata

660
UDIO

Župa sv. Jurja mučenika iz Kaštel Sućurca i kaštelanski dekanat organiziraju u subotu uoči Cvijetnice, 12. travnja 2014. s početkom u 14 sati Križni put kaštelanskog dekanata od svetišta Gospe na Hladi na sućuračkom groblju do starohrvatske crkvice Sv. Jurja na Putalju.

 
Križni put će predmoliti predstavnici svih generacija vjernika: predstavnici župnih pastoralnih i ekonomskih vijeća, prvopričesnici, krizmanici, majke, očevi, vjeroučitelji, učitelji i nastavnici, članovi župnih zajednica, ministranti, članovi župnih zborova, časne sestre i čitači, župni animatori i nogometaši župnog malonogometnog kluba, te predstavnici branitelja.Također, priključit će im se i predstavnici gradskih vlasti te vatrogasci.
 
Svi će oni, s brojnim sućuračkim pukom, predvođeni sućuračkim župnikom dr. don Emanuelom Petrov, zajedno s Isusom krenuti na svoju Golgotu na Kozjaku, prepoznavajući svoje životne križeve u svakoj postaji križnoga puta i tako se vratiti izvorima svoje vjere i mjesta, istom onom uskom stazom, kojom su se u stara vremena na obale plavog Jadrana spustili praoci Kaštela.
Stoga, dođimo zajedno pratiti Isusa na križnome putu, da bi i on pratio nas na našim životnim križnim putevima!
 
Čudotvorna Gospe na Hladi
 
Križni put započinje u subotu, 12. travnja 2014. u 14:00 sati u svetištu Gospe na Hladi u Kaštel Sućurcu. Prema nekim pisanim i sačuvanim podacima, Svetište Gospe na Hladi je na današnjemu sućuračkom groblju sagrađeno 1393. godine. U crkvi se poviše oltara nalazila stara čudotvorna Gospina slika iz 14. ili 15. stoljeća, koja je pripada italo-kretskoj školi, dok su na zidovima svetišta izloženi brojni zavjetni darovi što su ih Gospi darovali njezini zahvalni štovatelji.
 
Mletački pisac i kroničar Flaminio Cornaro u svojoj kronici iz 1761. godine navodi svetište “Sućuračke Gospe” kao jedno od najglasovitijih Gospinih svetišta u Mletačkoj Republici, dok 1775. godine papa Pio VI. bulom dodjeljuje milost povlaštenoga oltara Gospinu svetištu. Ovdje se i danas održavaju hodočašća za blagdan Velike Gospe i sv. Roka, a o brojnim čudima nastalim posredstvom Svete slike Majke Božje na Hladi koja se i danas nalazi u svetištu govori se i danas.
 
Starohrvatska crkvica Sv. Jurja na Putalju
 
Krajnja postaja Križnog puta je u crkvici Sv. Jurja na Putalju na obroncima Kozjaka, na čijem mjestu je knez Mislav 835. godine dao sagraditi starohrvatsku crkvicu, koju je potom njegov sin Trpimir u čuvenoj Trpimirovoj darovnici iz 852. godine poklonio splitskoj nadbiskupiji. U istoj ispravi po prvi put spominje ime HRVAT. Naime, knez Trpimir se naziva “knez Hrvata milošću Božjom”, odnosno “dux Croatorum iuvatus munere divino”. Prijepis Trpimirove darovnice iz 16. stoljeća danas se čuva u župnoj crkvi Svetog Jurja u Kaštel Sućurcu. Tako će vjernici na križnome putu sućuračke župe i kaštelanskog dekanata ne samo povezati dva svetišta – ono Gospino i Sv. Jurja, nego i životom potvrditi svoj krsni savez s Bogom i obnoviti sveti pradjedovski zavjet vjere u Isusa Krista i vjernosti Katoličkoj Crkvi.
 
IZVOR:kastela.hr