Početna Nekategorizirano Održana 23. Čakavska većer OŠ Bijaći

Održana 23. Čakavska većer OŠ Bijaći

563
UDIO

U Kaštelima je 29. travnja u organizaciji Osnovne škole Bijaći iz Kaštel Novog, a u povodu Marulićevih dana, održana tradicionalna 23. ČAkavska večer pod nazivom A ČA ko čeka – bome i dočeka!, manifestacija kojom se želi sačuvati i održati čakavska „rič“.
 
Središnji dio večeri odradile su Dračice, školska dramska grupa, izvedbom dramoleta Ko čeka – jol’ ga štufa, jol’ dočeka. Kao i zadnjih godina, režiju potpisuju učiteljice Katja Bašić i Sandra Špika uz asistenciju prof. Mirele Carev Žnidarec, a scenarij dramoleta priredila je učiteljica Ivana Lukas Bartulović. Uspjehu projekta i ove su godine pridonijeli učiteljica Anamarija Bašić i školski majstor Ante Bogić koji su izradili scenografiju, a prijedloge kostimografije napravila je prof. Marijana Tokić.
 
U predstavi izvedenoj na kaštelanskoj čakavici nastupilo je četrnaestoro učenika u dobi od 3. do 8. razreda, kao i gimnazijalac Marin Klišmanić, bivši učenik OŠ Bijaći, dugogodišnji član dramske družine Dračice koja je publiku nasmijala, ali i potaknula na razmišljanje.
 
Dramolet Ko čeka jol’ ga štufa – jol’ dočeka je priča o čekanju.
 
Kao u stvarnom životu i u dramoletu je čekanje neizvjesno i nitko ne zna hoće li završiti očekivano ili neočekivano, hoće li imati sretan ili tužan kraj.
 
Čekanje je uvijek povezano s nadom i zato se u mjestu, dok mnogi nešto ili nekoga čekaju, osjeća lagani nemir koji dovodi do napetosti i manjih trzavica među mještanima iako svi pokušavaju ostati opušteni i naizgled nezainteresirani.
 
Razlika u razmišljanju među generacijama, bezazlena dobrodušna zadirkivanja, pretjerana radoznalost i malo dvoličnosti, kulisa su ovim dobrim ljudima koje više brinu male lokalne pojave i problemi nego veliki globalni događaji poput ulaska u EU.
 
U razgovorima se provlači nostalgija za prošlim vremenima kada se u mjestu živjelo puno teže, ali je bilo više ljudskosti i povjerenja, više međusobnog uvažavanja i bliskosti, nostalgija za poznatim ljudima, starim zanatima, uspomenama, u stvari, za životom koji se nepovratno mijenja i prolazi.
 
Ali svi se iskreno raduju otvaranju nove škole i prepoznaju važnost sadašnjeg trenutka za budućnost koja nas očekuje.
 
Kroz priču upoznajemo likove koji spoznaju i tuđe i svoje mane, uglavnom shvaćaju relativnost materijalizma i još se nisu posve otuđili, znaju se radovati malim stvarima, još cijene poštenje, vjernost i ljudsku toplinu… i to pruža nadu.
 
Osim u predstavi, publika je u prepunom kinu Sv. Juraj u Kaštel Sućurcu, uživala u pjesmama klape Friži koja je publiku dotakla u dušu izvedbama dalmatinskih pjesama s okusom mora i okusom soli. Izvornom čakavskom poezijom predstavila se pjesnikinja dr. Dobrila Franetović Kuzmić, predsjednica udruge Čakavski jazik. Prvak hrvatskoga glumišta Joško Ševo svojom je upečatljivom izvedbom dočarao ljepotu i snagu čakavskog izričaja.
 
Učiteljica Vanja Aranza s unukama Emom i Larom zanimljivo je izvela Baraban pjesnika Mirka Slade Šilovića.
 
U programu koji je protekao u dobrom raspoloženju, a kojega su ležerno vodili Lucija Carev i Joško Vukšić, nastupile su i izvrsne Bijaćke meštrovice, klapa učiteljica OŠ Bijaći, pod vodstvom prof. Anite Stančić i uz pratnju gitarista Gorana Caktaša i Frane Smolje.
 
Publiku je pozdravila prof. Jadranka Šošić, ravnateljica škole domaćina, te je zahvalila svima koji su pomogli u realizaciji ove manifestacije, posebice predstavnicima pokrovitelja (Ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta, Županija splitsko-dalmatinska, Grad Kaštela) te svim učenicima i zaposlenicima škole Bijaći jer su sva spomenuta događanja rezultat njihovog zajedničkog rada.
 
Duhovito parafrazirajući nazive 23. ČAkavske večeri i ovogodišnjega dramoleta ravnateljica je navela da je OŠ Bijaći, premda se ‘načekala’ ipak novu školu ‘dočekala’!
 
U duhu očuvanja čakavice, ravnateljica J. Šošić najavila je i 4. susret djece i učenika ČAkavaca – Dica i ČAkavica koji će se 8. svibnja 2014. održati u Splitu, a u organizaciji OŠ Marjan.
 
U ime Splitsko – dalmatinskog župana nazočnima se obratio Zdravko Omrčen, županijski pročelnik za školstvo. U ime Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta i Ureda državne uprave u Splitsko – dalmatinskoj županiji nazočne je pozdravio predstojnik Veljan Radojković. Mnogobrojnoj publici obratio se i Ivan Udovičić, kaštelanski gradonačelnik ističući kako je ova dugogodišnja tradicionalna manifestacija očuvanja čakavice OŠ Bijaći značajan kulturni događaj na području Kaštela i Splitsko-dalmatinske županije koji i dalje treba brižno njegovati.
 
Svi su govornici istakli značaj ovog projekta OŠ Bijaći i dugogodišnjeg njegovanja čakavice te čestitali Školi izrazivši potrebu i želju da se ovaj rad nastavi i dalje.
 
Tekst: Mirela Carev Žnidarec