Početna Nekategorizirano Putin se okreće Kini

Putin se okreće Kini

506
UDIO

MOSKVA – Ruski predsjednik Vladimir Putin planira otvoriti vrata kineskom kapitalu kako bi neutralizirao efekte američkih i europskih sankcija zbog Ukrajine, rekla su Bloombergu dvojica visokih vladinih dužnosnika. To će značiti uklanjanje neformalnih limita za kineske investicije kako bi Rusija stimulirala rast, kažu dužnoosnici koji su direktno upoznati sa sadržajem ovih razgovora. Vlada želi kapital iz druge najveće svjetske ekonomije ponajprije u nekretninama, gradnji infrastrukture i prirodnim resursima, doznaje Bloomberg.

 
Kinezi neće biti “pripušteni” u sve sektore. Rusija planira odrediti “crvene linije” u projektima zlata, platine, crpljenja dijamanata i visokotehnoloških projekata, rekli su dužnosnici. 
 
Rusija gradi snažne trgovinske odnose s Kinom, ukjučujući i dugoročne naftne ugovore vrijedne stotine milijardi dolara. Kina je najvažniji ruski trgovinski partner s 95,6 milijardi dolara vrijednom razmjenom iz 2012. godine. Iza Kine je Njemačka, prema podacima Bloomberga.
 
– Rusija želi razviti veze s Kinom i dvije države će biti značajan faktor u gradnji suvremenih međunarodnih odnosa, rekao je nedavno ruski predsjednik Vladimir Putin.
 
Putinova odluka vjerojatno će rezultirati kineskim interesom za postojeće projekte u sektoru resursa, rekao je analitičar Deutsche Banka u Moskvi Georg Buzhenitsa. 
 
– S obzirom na to da Kina ima manjak sirovina od željezne rudače preko ugljena do bakra, kineski investitori bit će iznimno zainteresirani za takve projekte u Rusiji, rekao je Buzhenitsa. 
 
Rusija bi mogla zatražiti kinesku pomoć i za gradnju mosta do nedavno pripojenog krimskog poluotoka, izvijestio je Kommersant prije nekoliko dana. Vrijednost ove investicije procijnenuje se na 50 milijardi rubalja (1,4 milijarde dolara), no cijena bi mogla biti i veća bude li odlučeno da će se most spajati sa željezničkom prugom. 
 
Prije desetak dana, Međunarodni monetarni fond (MMF) smanjio je prognoze rasta za rusko gospodarstvo i očekuje da će odljev kapitala iz Rusije ove godine dosegnuti 100 milijardi dolara. Međunarodne sankcije Moskvi zbog krize u Ukrajini, i prijetnje daljnjim sankcijama, štete ruskom gospodarstvu i ugrožavaju ulaganja.
 
MMF očekuje da će rusko gospodarstvo u ovoj godini porasti za svega 0,2 posto, nasuprot 1,3 posto koliko je bilo prognozirano ranijom procjenom.
 
IZVOR: seebiz.eu