Početna Nekategorizirano Godinu dana prošlo od ulaska RH u EU

Godinu dana prošlo od ulaska RH u EU

829
UDIO

PROŠLO je točno godinu dana od ulaska Hrvatske u Europsku Uniju. I dok premijer Zoran Milanović hvali svoju Vladu i članstvo u Uniji od koje smo kako kaže imali koristi jer “dobro koristimo EU fondove i u tome smo među boljim državama”, predsjednik Ivo Josipović pak smatra da Hrvatska to može i puno bolje, a mi smo se raspitali što građani misle o proteklih godinu dana. Kako su oni na svojoj koži osjetili članstvo u EU i koje im je koristi ono donijelo.

 
Gotovo svi s kojima smo razgovarali imaju poprilično negativan stav i tvrde kako se ništa na bolje nije promijenilo. Neki kao jedine pozitivne pomake navode priliku za jeftinije cijene u roamingu i prelazak granice s osobnom iskaznicom. Što se tiče ostalih stvari poput poboljšanja životnog standarda, slažu se u tome da se apsolutno ništa nije promijenilo, dok neki tvrde da nam je čak i gore nego prije. Za to prije svega odgovornim drže Vladu RH za koju kažu da nije sposobna u vođenju države.
 
Ekonomistica Lana za Index kaže kako se nije dogodilo ništa konkretno otkako smo postali punopravna članica Europske unije. Kao pozitivnu stvar navodi samo jeftinije razgovore u roamingu i lakši prelazak preko granice, dok kao negativnu stvar ističe komplikacije u poslovanju, konkretno u bankarskom sektoru u kojem radi.
 
Iva, diplomirani kriminolog za Index kaže kako zbog malog djeteta njena obitelj nije putovala inače bi im promjene na granici bile olakšanje, no druge pozitivne promjene ne vidi.
 
“Srećom nismo još uveli euro jer nam onda ni skupljanje boca po kontejnerima ne bi pomoglo” 
 
“Nadala sam se da će kamate na kredit malo padati, ali 50-ak kuna za koliko mi se smanjila rata kredita za stan i ne mogu nazvati baš nekim olakšanjem ili pozitivnom promjenom. Inače apsolutno podržavam usklađenje s EU legislativom u nadi da će stvari jednog dana kod nas bolje funkcionirati”, kaže Iva.
 
Novinarka Ivana također ne vidi ništa dobro od našeg članstva u EU. 
 
“Plaće su nam se smanjile, broj nezaposlenih povećao, cijene porasle – srećom pa nismo još uveli euro jer nam onda ni skupljanje boca po kontejnerima ne bi pomoglo jer si nitko ne bi mogao priuštiti flaširano piće pa boca i tako ne bi bilo. Za mene osobno ulazak u EU nije značio ništa i nisam osjetila nikakve promjene osim na gore, ali to nema veze s EU nego s nesposobnjakovićima koji vode državu. Jedino što mi pada na pamet je preporuka EK da moramo raditi do 67. godine što je totalna idiotarija jer će u budućnosti mladi ljudi čučati na burzi ili seliti van, a gerijatrija će umirati na poslu. Zapravo, nekad i zaboravim da smo mi u EU. Nismo mi uopće Europljani. Mi smo Balkanci”, zaključuje Ivana.
 
Marija, inženjer prehrambene tehnologije u kratkoj izjavi za Index je prošlu godinu, otkako smo članica EU, ocijenila jedinicom. 
 
“Ne povlačimo dovoljno sredstava iz fondova”
 
“Ništa se nije promijenilo osim što mogu otići bilo kamo u EU sa osobnom iskaznicom. I to je to”, rekla je Marija.
 
Pravnica Ira pak kaže da su se stvari najviše promijenile u vidu jednostavnijeg putovanja po Europi.
 
“U zračnim lukama možemo ići na šalter EU citizens i lakši nam je prijelaz granica, a i prije svega se osjeti promjena što se tiče nižih cijena roaminga, dosta putujem pa to osjetim”, rekla je Ira.
 
Sanjin, bivši poduzetnik kojeg su kako kaže “ubili” hrvatski porezi, posljednjih mjeseci radi kao konzultant u inozemstvu i kaže kako je bio sretan što se taj dugo očekivani ulazak konačno dogodio, no da u Hrvatskoj nije osjetio toliku promjenu kao što je osjetio promjenu u viđenju Hrvatske izvana.
 
“Postali smo normalniji u tuđim očima. Osobna promjena koju sam doživio zbog članstva je to da sam konačno mogao lakše naći zanimljiv posao i to posao kakav se u Hrvatskoj ne nudi”, rekao je Sanjin.
 
Diplomirana politologinja Ines za Index je rekla da Hrvatska uopće nije iskoristila članstvo u Uniji. Što se nje tiče, u našoj zemlji se posljednjih godinu dana ništa nije promijenilo.
 
“Uopće nismo iskoristili članstvo”
 
“I dalje čekam na granicama, država plaća članstvo, mi ne povlačimo dovoljno sredstava iz fondova. Sve skupa jadno, uopće nismo iskoristili članstvo u EU, pogotovo mi se ne sviđa stanje u poljoprivredi. Umjesto da se RH profilira kao ekološka oaza za uzgoj organske hrane, a Ministarstvo počne poticati agresivno takvu proizvodnju i promovirati u EU takve proizvode, kod nas se smanjuje proizvodnja hrane, uništavaju se farme i poljoprivrednici”, zaključila je Ines.
 
Novinarka Marija kratko je zaključila da godinu dana od ulaska Hrvatske u EU nije ni doživjela pa toliko o tome da nam je članstvo u EU u ičemu pomoglo.
 
Obrtnica Ivana zaključuje da je za Hrvatsku vrijeme u EU stalo.
 
“Važno je bilo da budemo svjesni da od tvrtki, državnih institucija do pojedinaca – da Europska unija stvara brojne nove mogućnosti. Pozitivan rezultat moguć je samo ako se svi u društvu aktivno, radom, pametnim postupcima i stalnim naporima uključimo u iskorištavanje potencijala što mi naravno kratko i jasno nismo učinili i to se vidi”, rekla je Ivana.
 
Tena, diplomirani komunikolog i sociolog također tvrdi nije vidjela nikakvu promjenu.
 
“Na žalost ne mogu reći da sam osjetila promjenu. Mlada sam osoba koja osjeća da pred sobom nema mogućnosti kakve bi trebala mlada obrazovana osoba imati. Jedina šansa je otići iz Hrvatske, no čini mi se da smo vani predstavljeni u jako lošem svijetlu i zatvorena su nam mnoga vrata. To što smo dio Unije naša Vlada i odgovorne osobe, te svi koji bi nešto mogli napraviti to nisu učinili. A bojim se da nikada ni neće ma tko bio na vlasti”, kazala je Tena.
 
IZVOR: index.hr