Početna Nekategorizirano Hrvatski dragulji za ulaganje

Hrvatski dragulji za ulaganje

1621
UDIO

Jadranka d.d. i ranije je bila jedna od najperspektivnijih turističkih tvrtki u Hrvatskoj, među ostalim i jer su njeni objekti smješteni na Lošinju, jednom od jadranskih otoka s najidealnijom klimom i položajem za vrhunski turizam.

 
Odnedavna je Jadranku ušao i kapital ruskih ulagača, vlasnika velike Promsvyaz banke, čime je postala jedno od turističkih poduzeća koje se najubrzanije razvija. Ovih je dana u planu potpisivanje ugovora s Katoličkom crkvom, koja bi trebala Jadranki dati koncesiju na jedno svoje zemljište na Cresu, na kojem će se graditi golf igralište, a novost u tvrtki je i to da je Europska banka za obnovu i razvoj (EBRD), ovih dana prodala Jadranki d.d. 31,46 posto udjela u tvrtki Jadranka hoteli, koja je time prešla u stopostotno vlasništvo Jadranke.
 
O svemu tome, ali i investicijama Jadranke u razvoj elitnog turizma i lošinjskog aerodroma, razgovarali smo s članicom Uprave Jadranke d.d. Ninom Garić.
 
Što nam možete reći o novom ugovoru s Crkvom koji će rezultirati izgradnjom golf igrališta na Cresu?
 
Golf igralište na Cresu svakako predstavlja veliki iskorak u turističkoj ponudi destinacije. Naime, pregovori jesu odmakli već dovoljno daleko da je investicija već postala realna s tog aspekta, ali ne bi bilo korektno govoriti o ugovoru dok on ne bude zaključen. Mogu naglasiti samo da je suradnja s Crkvom vrlo korektna i da je prepoznala važnost ovakvog projekta za lokalno gospodarstvo i otočane.
 
Kao članica Uprave za financije, što možete reći o financijskom stanju tvrtke? Koliko je novi vlasnik investirao u tvrtku i jesu li u planu dodatne investicije?
 
Grupa Jadranka posluje već više od 65 godina i možemo se pohvaliti da smo uistinu turističko poduzeće koje je uspješno odolijevalo izazovima vremena. Tako je privatizacija završena uspješno, ulaskom EBRD-a započeo je prvi veći investicijski ciklus u Jadranka Hotelima, koji se nastavio i ulaskom novih vlasnika. Poduzeće je financijski stabilno i uredno servisira sve obveze prema dobavljačima, zaposlenima, kreditorima s kojima imamo dugoročnu suradnju, pritom ostvarujući dobit vlasnicima. Grupacija je samo prošle godine ostvarila 27 milijuna kuna dobiti što je u postojećim gospodarskim uvjetima, sigurno zavidna brojka.
 
Novi su vlasnici, osim što podupiru nastavak već zacrtanog investicijskog ciklusa, postavili ljestvicu više u smislu kategorija objekata s naglaskom na kategorizaciju pet zvjezdica te proširili CAPEX plan i na nove projekte poput golfa, aerodroma, marine. Od preuzimanja poduzeća koncem veljače 2014. godine, vlasnici su dokapitalizirali Jadranku d.d. već s 17 milijuna eura, a u tijeku je iduća tranša od 13 milijuna eura čime se, sukladno odluci Skupštine, dokapitalizacija zaključuje s 30 milijuna eura do 9. srpnja. Najesen će slijediti nove dokapitalizacije, o iznosima još razgovaramo.
 
Zašto je Jadranka d.d. otkupila svoje dionice od EBRD-a?
 
Kao što sam već napomenula, EBRD je 2008. godine ulaskom u vlasništvo Jadranka Hotela omogućio određeni investicijski zamah koji je Grupacija u tom trenutku trebala. To je ujedno i bio cilj sklapanja ugovora s EBRD-om  kao strateškim partnerom. Ulaskom EBRD-a utvrđena je ujedno i izlazna strategija od sedam godina. Kako se taj datum počeo bližiti, Jadranka d.d. je u cilju pridobivanja ponovnog stopostotnog vlasništva nad Jadranka Hotelima kao strateškim nositeljem poslovanja Grupe, odlučila pronaći sama partnere za nastavak suradnje. Srećom, potraga je uspješno završila na korist obiju interesnih strana. Jadranka je dobila kvalitetnog partnera za nastavka razvoja i CAPEX plana, a EBRD je uspješno završio suradnju s Jadranka Hotelima, za koju, vjerujem, mogu reći i u njihovo ime, je bila vrlo uspješna. Prihodi su se u Jadranka Hotelima gotovo udvostručili, EBITDA učetverostručila u navedenom razdoblju, obnovila su se četiri hotela, podigla se kvaliteta, itd.
 
Mnogo se posljednjih dana govori koliko u rezultatima turizma nedostaju ruski turisti. Koliko Jadranka može pomoći u jačanju prisutnosti hrvatskog turizma na ruskom tržištu, a koliko bi trebale pomoći institucije poput ministarstava vanjskih poslova i turizma te HTZ-a?
 
Jadranka aktivno radi na iznalaženju strateškog partnera u Zapadnoj Europi, na novim tržištima Velike Britanije i Skandinavije, ali radimo to i u Rusiji. Neminovno je da je rusko tržište ulaskom u Europsku uniju zbog viznog režima pogođeno. Pokušavamo to premostiti tako što smo oformili turističku agenciju Adria Blue Holidays koja će puniti ne samo naše, već i druge turističke kapacitete u Hrvatskoj s ruskog tržišta. Rusko tržište je veliko i ne treba ga podcjenjivati, radi se o otprilike 150 milijuna stanovnika. Štoviše, smatramo da je to jedno od novih tržišta za našu turističku ponudu, posebice u segmentima više kvalitete kao što su pet zvjezdica i takozvani spa&health proizvodi kojima se naše poduzeće sve više strateški okreće. Moram priznati da je naša suradnja dosad s Ministarstvima i HTZ-om u ovom segmentu pozitivna, ali govorimo još uvijek o malim brojkama. Intenzivnija suradnja s navedenim institucijama, ne samo nas, već svih turističkih subjekata u RH, je nužnost i ogroman, zasad još uvijek nedovoljno korišten potencijal u razvoju hrvatskog turizma. Na tome moramo još svi poraditi.
 
Vaša tvrtka je investitor u rekonstrukciju lošinjskog aerodroma. Zašto ste se odlučili na taj potez i kako će aerodrom izgledati nakon rekonstrukcije?
 
Jadranka d.d. nositelj je projekta rekonstrukcije i proširenja zračne luke Mali Lošinj. Naime, u razgovorima s svim ozbiljnijim turoperatorima i agencijama u segmentima više kategorije, svi ističu da je dostupnost otoku osnovna prepreka intenzivnijem razvoju. Kvaliteta naših objekata na zavidnoj je razini, kvaliteta okoliša neusporediva, ljudi isto tako, ovdje turizam postoji već preko 100 godina, otočani žive s tim već cijelo stoljeće. Ono što nam u svemu tome predstavlja najslabiju točku upravo je nedovoljna i slaba povezanost otoka s kopnom. Činjenica je i to da se svake godine ukidaju određene pomorske veze s kopnom što direktno šteti otoku i otočanima i to bi trebalo zaustaviti. Aerodrom je u tom kontekstu, preduvjet za svaki ozbiljniji korak prema turizmu u segmentu 4 i 5 zvjezdica, posebice ako razgovaramo o, za nas, vrlo atraktivnim tržištima kao što su Velika Britanija, Skandinavija, Rusija, pa i šire.
 
Je li točno da će fokus Jadranke ostati zdravstveni turizam, i to usmjeren na imućniju klijentelu?
 
Jadranka Grupacija je upravo završila sve formalne preduvjete za poslovanje poduzeća Marine Medical Center za zdravstvenu djelatnost. Naime, zdravstveni turizam odnosno spa& health proizvod oduvijek je bio glavna komparativna prednost Lošinja u odnosu na druge destinacije na Jadranu. Naime, dokazano je da boravkom na Lošinju možete utjecati na poboljšanje svog zdravstvenog stanja, prvenstveno dišnih putova. I to želimo naglasiti, želimo ostati Otok vitalnosti, kako nas Turistička zajednica već godinama promovira i pozicionira. To je konsenzus otočana. To podrazumijeva i nadogradnju s brojnim modernim spa&health proizvodima kao što su detoksikacija, gubitak težine, antistres, prevencija te novim holističkim i antiaging programima koje upravo razvijamo. U tome smo svakako pioniri u Hrvatskoj, a uzori su nam brojni uspješni primjeri takve prakse na svjetskom nivou, u Europi i šire.
 
Kakvi su vam planovi za tekuću godinu? Prošle ste godine zabilježili rast, hoće li se taj trend nastaviti?
 
Jadranka Grupa postavlja ciljeve vrlo ambiciozno pa su nam takvi i planovi. Naime, Grupacija već u prvih šest mjeseci ove godine ostvaruje rast u noćenjima od 5 posto u hotelima i kampovima. Na razini godine očekujemo značajna povećanja u prihodima, posebice u objektima koji zadržavaju kontinuitet u poslovanju. Nešto veći, ali ne i neostvariv izazov, bit će u potpuno novom segmentu, segmentu 5* koje donosi hotel Bellevue. Očekivanja su za hotel Bellevue 5* u prvoj godini poslovanja nešto umjerenija, što je i realno u hotelskoj industriji u prvih nekoliko godina pozicioniranja potpuno novog proizvoda na potpuno novom tržištu.
 
Planirate li daljnju obnovu hotela ili investicije u nove objekte? Kako sada stojite s razinom opremljenosti i uređenja hotela?
 
U narednih nekoliko godina u planu je preko 100 milijuna eura novih ulaganja u hotele i kampove, pored golfa, marine i aerodroma. To se odnosi prvenstveno na uvalu Čikat. Naime, uvala Čikat zamišljena je kao najluksuznija zona na otoku, zona s pet zvjezdica i vrhunskim spa & health sadržajima. To je zona koja se bazira na ljekovitosti otoka, park šumi, izvornosti kulturno-povijesne baštine, blizini centra naselja i zaštićenosti u smislu pogodnosti za rad u svako doba godine. To je nedvojbeno jedinstvena uvala na Jadranu i kao takvu je želimo očuvati i oplemeniti, stvoriti od nje svojevrsnu oglednu zonu na Jadranu. Ostale su hotelske zone već potpune u smislu sadržaja, primjerice Sunčana Uvala kao uvala gdje se isprepliću kongresni, odmorišni i sportski sadržaji za djecu i odrasle. S druge strane, zona Punta trenutno je pozicionirana kao Vitality zona, zona usmjerena ka gostima koji vode aktivan život i razvijaju zdrave navike. Naravno da takvi projekti zahtijevaju i određene pomake u infrastrukturnom smislu, posebice u podizanju kvalitete pratećih javnih sadržaja, no s Gradom Malim Lošinjem i Turističkom zajednicom vrlo blisko surađujemo i iznalazimo najbolja rješenja za sadašnje i buduće generacije na otoku.
 
IZVOR: business.hr