Početna Nekategorizirano Prirodom protiv depresije

Prirodom protiv depresije

1336
UDIO

Depresija je najčešća bolest današnjice. Depresiju uzrokuje poremećaj u kemijsko-električnim procesima u mozgu koji reguliraju raspoloženje. Obično tom poremećaju prethode dugi ili jaki stres, loša prehrana ili nedostatak  kretanja, no može nastati i bez prethodnog stresa, dakle zbog urođene sklonosti depresiji. To je bolest koja utječe na cijeli organizam, no primarno pogađa raspoloženje tako što ga duboko snižava.

 
Raspoloženje je iznimno važna funkcija ljudskog organizma, jer služi održavanju želje za životom. A sniženo raspoloženje duševna je bol, koju oni koji kronično boluju od depresije teško podnose i gube volju za životom. Već je blaga depresija neugodna, a teška je prava agonija, koja bez agresivnog liječenja može trajati u nedogled, ili do smrti od vlastite ruke. Zbog patnje koju nanosi, depresija je bolest koja uzrokuje najveći broj samoubojstava – dvije trećine, a po nekim istraživanjima i više.
 
Na lijekove za ublažavanje depresije i anksioznosti godišnje se diljem svijeta troše bilijuni. No, postoje mnogi prirodni antidepresivi. Ljubitelji biljne i alternativne medicine 5-htp aminokiselinu znaju kao veliku pomoć kod problema sa spavanjem i borbe s anksioznošću, a mnogi su u spomenutoj aminokiselini pronašli utjehu zbog depresije.
 
5-htp je jednostavna aminokiselina koja pomaže organizmu u proizvodnji triptofana, smirujuće kemikalije koja nam olakšava da utonemo u san. Kao rezultat spomenutog procesa dolazi do stvaranja serotonina, kemikalije važne za dobro raspoloženje. Spomenuta aminokiselina 5-htp također pomaže organizmu u proizvodnji melatonina, prirodnog hormona spavanja koji se oslobađa tijekom noći.
 
Otkriveno je kako 5-htp predstavlja i odličan prirodni regulator raspoloženja koji otpušta anksioznost, pa čak i umanjuje apetit. 
“Najvažniji monamini su dopamin, noradrenalin i serotonin. Dopamin je važan za osjećaj zadovoljstva i osjećaj sreće. Noradrenalin je važan za energiju i uzbuđenje, a serotonin je važan za osjećaj unutrašnje smirenosti, sreće i kontrolu poriva. Pet hidroksid triptofan (5-htp) je prekursor serotonina. Serotonin nastaje iz aminokiseline triptofan.
 
Njegovom hidroksilacijom nastaje 5-htp. Kad ga uzmemo, u mozgu i raznim drugim dijelovima tijela gdje god je serotonin potreban, povećati će se njegova koncentracija. Time se objašnjava antidepresivan učinak. Serotonin još zovu i hormonom sreće, važan je za unutarnju smirenost i osjećaj  zadovoljstva.”, 
pojasnio je prof. Miro Jakovljević predstojnik klinike za psihijatriju KB Rebro i redovni profesor psihijatrije u trajnom zvanju.
 
Aminokiselinu triptofan nije moguće kupiti u Hrvatskoj, no ona je u procesu dobivanja odobrenja stavljanja na domaće tržište. Tako bi do ljeta mogla biti dostupna i kod nas. Ovaj pripravak, koji će se na tržištu pojaviti kao dodatak prehrani,  uvelike će  pomoći u liječenju depresije.
 
Raspoloženje ne možemo regulirati sami, vlastitom odlukom i snagom volje, naglašava prof. Miro Jakovljević.
 
Ono ovisi o radu živčanih stanica u mozgu te o kemijskim  tvarima i električnoj struji koji preko receptora podržavaju živčane stanice i tako aktiviraju moždane centre. Neke prirodne kemikalije, koje se mogu nazvati sretnim hormonima, potiču dobro raspoloženje, a neke, stresni hormoni koji narušavaju raspoloženje. I stresni hormoni su korisni u situacijama kad moramo žurno reagirati, u nekoj opasnosti, no kod ljudi kod kojih su stresni hormoni trajno povišeni, a hormoni sreće sniženi, nastupaju depresija, anksioznost, oslabljen imunitet, umor i druge smetnje.
 
“Depresija je kornična bolest, duboko ukorijenjena u  središnji živčani sustav i zasad se ne može trajno ukloniti. Pacijenti koji su imali samo jedan napad depresije, mnogu se  nakon jedne kure antidepresiva oporaviti i više se nikad ne razboljeti. No, moguće je da se depresija i  vrati. Uz antidepresive, pacijentu je potrebna i psihoterapija. Kod blage depresije, mnogima je psihoterapija dovoljna.”
 
Osim antidepresiva, liječnici preporučuju i vitamine, posebno B-kompleks i C, te magnezij, cink, omega-3 masne kiseline, lecitin itd. Sve te tvari imaju učinka na raspoloženje. Najpoznatiji prirodni antidepresiv je gospina trava ( hipericum perforatum), točnije suhi ekstrakt te biljke koja raste i u nas. Kapsule gospine trave djelotvorne su kod blage i donekle umjereno teške depresije.
 
“Gospina trava ima jako dugu tradiciju u narodnoj medicini i poboljšanju raspoloženja, uklanjanju živčane napetosti i nesanice. Standardizirani pripravak ekstrakta gosine trave može se u mnogim zemljama naći u slobodnoj prodaji. Radi se o prirodnome lijeku nesporne djelotvornosti i dobre podnošljivosti, poznatih mehanizama djelovanja i identificiranih aktivnih sastojaka. Klinička djelotvornosti i dobra podnošljivost, kao i prihvaćanje od bolesnika dokazani su i kontroliranim kliničkim pokusima.”
 
Predstojnik Klinike za psihijatriju KBC-a Zagreb, dr. Miro Jakovljević izjavio je kako su antidepresivi temelj uspješne terapije depresija koje su za ljude velik izvor patnji. Tu bolest treba liječiti u ranijoj fazi, dok se stanje ne pogorša. Tu su dragocjeni upravo lijekovi i upravo zbog novih antidepresiva u svijetu drastično opada i stopa suicidalnosti. Prema podacima Svjetske zdravstvene organizacije, svaki deseti Hrvat pati od depresije i većina ih se liječi antidepresivima. Sve je veći interes i u Hrvatskoj za liječenje prirodnim metodama uključujući i biljne lijekove.
 
IZVOR: zdravizivot.com