Početna Svijet ‘Svijet u ratu, a šminka se za Božić’

‘Svijet u ratu, a šminka se za Božić’

818
UDIO

Na Trgu svetog Petra podignuto je božićno drvo, koje je ove godine stiglo kao dar Bavarske, koje će biti otvoreno i osvijetljeno 8. prosinca. Stigle su i goleme jaslice koje će biti postavljene pokraj božićnog drva, a upućene su iz biskupije Trenta, na sjeveru Italije. Oko božićnog drva i jaslica postavljena je ograda, kao i svake godine, sve do 8. prosinca, kada se obilježava Bezgrešno začeće Blažene Djevice Marije. No, ove godine je na Trgu sv. Petra sve pod posebnom prismotrom. Od jučer su, a bile bi bez obzira na napad na Pariz od 13. studenoga, pokrenute posebne mjere sigurnosti jer 8. prosinca počinje i Sveta godina milosrđa. Od danas Rim nadzire dodatnih 1500 policajaca i karabinjera, koji se pridružuju već raspoređenim snagama sigurnosti (oko 500 policajaca) nakon atentata u Parizu. Sama brojka pripadnika snaga sigurnosti i njihova oprema dovoljno govore u kakvom će se okružju slaviti Božić.

Papa Franjo je tijekom mise 19. studenoga u kapeli doma Santa Marta, u kojem prebiva u Vatikanu, kazao da živimo u vrijeme kada je “cijeli današnji svijet u ratu, a za to nema opravdanja”. Više je puta kazao kako i “Isus plače zbog odbacivanja puta mira”. Isus plače jer mi radije biramo put rata, mržnje i neprijateljstva. Franjo je kazao kako se približavamo Božiću te da će biti “svjetala, slavlja, božićnih drva i jaslica… Sve našminkano (prividno): svijet nastavlja ratovati i nije shvatio put mira”. Papa je podsjetio na obilježavanje 100. obljetnice Prvog svjetskog rata koji su i njegovi prethodnici nazvali “beskorisnim pokoljem”.

I što ostaje od rata? “Ostaju ruševine, na tisuće djece bez obrazovanja, toliko nevinih žrtava i mnogo novca u džepovima trgovaca oružjem”, ponovio je Franjo ljutnju na proizvođače i trgovce oružja i naglasio kako i kod Gospodina ima jedna ružna riječ za one koji izabiru bogatstvo takvom trgovinom: “Prokleti!”. I Isus plače.

Ovogodišnji Božić bit će označen Isusovim plačem, a ne svjetlima veselja. Papa je upotrijebio riječ “truccato” (našminkano, šarada) kada je govorio da će biti svjetla, slavlja, a sve je to šminka nad ratom. Svijet je u ratu, a šminka se za Božić.

preuzeto sa vecernji.hr