Početna Kaštela Split i okolica piju zatrovanu vodu!!!?!!!

Split i okolica piju zatrovanu vodu!!!?!!!

Prošlog tjedna Split i okolica imali su problema s opskrbom pitke vode. Tvrdilo se kako je situacija takva zbog velikih kiša i zamućenja, no potrošači su počeli sumnjati da je to jedini razlog.

2330
UDIO

Većina njih vjerojatno nije ni znala da vodoopskrbni sustav Split, Solin, Kaštela, Trogir uopće nema filtar za pročišćavanje te da se voda iz Jadra, na putu prema slavinama, od sve prljavštine i bakterija čisti isključivo kloriranjem, piše Slobodna Dalmacija.

Jedan je Splićanin ispričao što se dogodi kada korisnici sami filtriraju vodu u svojim domovima. On je na svoj instalacijski sustav prije dvije godine ugradio kvalitetan filtar koji, sukladno garanciji, traje deset godina. Eventualno se može začepiti nakon protekla 800-ak kubik avode, što bi odgovaralo prosječnoj trogodišnjoj potrošnji. Njemu se filter začepio već dvadeseti dan nakon ugradnje.

Filtar prepun prljavštine

‘Dolazim kući, a supruga mi kaže da iz špine jedva može istisnuti nekoliko kapi vode. Provjeravamo kod susjeda u zgradi, a kod njih je s opskrbom sve u redu. Otvaram filtar i imam što i vidjeti – začepio se jer je prepun mulja, nekakvih malih dlačica, prljavštine.

To je, dakle, ono što bih ja i popio da nisam stavio filtar jer, ponavljam, riječ je o vodi koja ulazi u sve vodovodne cijevi u mom stanu. Isprva sam, inače, koristio mrežicu od 80 mikrona, odnosno 0,08 milimetara koja nije propuštala ni najmanju česticu. Kad sam vidio, međutim, da ću filtar trebati čistiti gotovo na dnevnoj bazi, mrežicu sam zamijenio onom od 120 mikrona.

Nakon nekoliko mjeseci i s njom se filtar začepio, a prilikom čišćenja u svibnju prošle godine sačuvao sam jedan uzorak zamućene i onečišćene vode u steriliziranoj tegli. Mislio sam ga odnijeti u “Vodovod” i pokazati nadležnima. Tada sam smatrao da nedovoljno kvalitetna voda dolazi samo do potrošača u istočnom dijelu Splita koji se napajaju direktno iz rezervoara na Visokoj.

Nakon ovog zastoja u opskrbi pitkom vodom koji smo imali prošli tjedan, pretpostavljam da je problem još veći i drago mi je da sam sačuvao ovaj uzorak vode’, objasnio je Splićanin.

Kategorički odbacuje mogućnost da je u filtar s vodom ušla nečistoća iz cijevi u njegovu stanu jer je gradnja na Mertojaku, kaže, odlična, a zgrada je podignuta 1983. godine, što nije tako davno.

Epidemiolog: Građani na tim područjima piju vodu s rizikom

Da vodovod Split, Kaštela, Solin i Trogir spada u grupu vodoopskrbnih sustava s višim rizikom za zdravlje ljudi potvrdio je i prof. dr. sc. Mladen Smoljanović, epidemiolog i nekadašnji ravnatelj Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Splitsko-dalmatinske županije. On je 2012, objavio rad “Crijevne zaraze ponovno prijete – potreban preustroj higijensko-epidemiološkog nadzora” te zbog njega umalo dobio otkaz, piše Slobodna Dalmacija.

Smoljanović je tada upozorio na rizike koji su, prema njegovim analizama, najveći na području Vrgorca, općine Marina te šireg splitskog područja koje se napaja iz Jadra.

Klor ne ubija sve mikrorganizma

‘Korisnici na tim područjima piju vodu s izvjesnim rizikom. Naime, dezinfekcija vode klornim preparatima kao jedina higijenska mjera nije dostatna za sigurnost vodoopskrbe. Klor ne ubija sve mikroorganizme, na njega su otporni virusi i protozoe kao uzročnici bolesti.

Ostajem pri svom stavu kako najveću sigurnost, to jest najmanji infektivni rizik vodoopskrbe imaju vodoopskrbni sustavi koji raspolažu uređajima za kondicioniranje i popravak vode. Držim i kako stanovnici šireg splitskog područja plaćaju neopravdano visoku cijenu vode budući da nema higijenske obrade, odnosno uređaja za pročišćavanje koji bi bio razlog za skupoću’, rekao je Smoljanović.