Početna Kaštela Kaštelanski turizam i „skandalizam“!

Kaštelanski turizam i „skandalizam“!

509
UDIO

Kao što svjedoče nedavne (ne)prilike u Splitu popratna pojava turizma su i danas nedolična ponašanja osobito „opuštenih“ posjetitelja naše obale. Može se reći kako su takvi slučajevi bili posebno neprimjereni u tradicijskom, patrijarhalnom svijetu Dalmacije s početka 20. st., kada je kaštelanski turizam bio tek u začetcima. Prema koautorima M. Domazetu i M. Vuletinu tada se u Kaštelima zabranjuje u kupaćem kostimu šetati, ulaziti u crkve i općinske urede te posjećivati kavane.

Popis iznajmljivača u Štafiliću, Novom i Starom 30-ih godina; Zabava austrijskog turista kojeg je ugostila kaštelanska obitelji Metličić (M. Domazet i M. Vuletin: „Donjokaštelanska svakodnevica 1900. – 1939.“)

Također, lokalni župnici turističko uživanje u morskim radostima, zbog čestog kršenja tadašnjeg pravila o odvojenom kupanju muškaraca i žena, opisuju kao „skandalozno“. No, najveću pomutnju za ćudoređe kaštelanske svakodnevice svakako su predstavljala zbivanja u ugostiteljskim objektima, kojih je primjerice samo u Kaštel-Starom bilo čak devet. Tako župnik Novog don Ivan Vuletin 1939.  godine piše: „Nema ni puni mjesec dana što se ovdje otvorio noćni lokal jer po danu nema nikoga a orgije se prave po noći…

Kupači na plaži Gabine u Kaštel-Štafiliću, 30-ih godina prošloga stoljeća (M. Domazet i M. Vuletin: „Donjokaštelanska svakodnevica 1900. – 1939.“)

…u njemu se drže zloglasne ženske koje po svu noć trguju svojim tijelom, tu se izmjeni mnogo nezrele mladosti, a i oženjenih ljudi. … Javno mnijenje u selu se diže proti ovako importiranog nemorala i uvađanja noćnih zabava bez kontrole i bez sata zatvaranja.“ Vuletin je tada od Sreskog načelništva u Splitu zbog javnog nemorala i „poljuljanih bračnih veza“ tražio da se lokal otvoren u kući braće Žanić zatvori. Žalbe su dijelom imale uspjeha, jer su općinske vlasti spomenute „nepoćudne ženske osobe“ znale i protjerati.

Pogled na obalu Kaštel-Novog gdje se nalazila kuća braće Žanić (druga s lijeva), u kojoj je prostor iznajmljen B. Belasu i A. Čikari postao ozloglašeni noćni lokal – „okupljalište elemenata, koji su podani kartanju, bludu i psovanju, viki i dreki…“ (M. Domazet i M. Vuletin: „Donjokaštelanska svakodnevica 1900. – 1939.“)

 

Mate Božić

O autoru:

magistar edukacije povijesti i filozofije, član Hrvatskog grboslovnog i zastavoslovnog društva te jedan od pokretača Udruge studenata povijesti „Toma Arhiđakon“ kao i historiografskog časopisa „Pleter“. Koordinator projekta arheološkog turizma „Regnum Croatorum“ pokrenutog s ciljem revalorizacije starohrvatskih arheoloških lokaliteta na širem splitskom području. (Ko)autor monografija, studija i članaka historiografsko-heraldičke tematike u zbornicima, časopisima i web kolumnama.