Početna Kaštela Kako je u Kaštela stigla prva nogometna lopta?

Kako je u Kaštela stigla prva nogometna lopta?

733
UDIO

Jučerašnja „olujna“ pobjeda nogometaša Hrvatske u susretu s reprezentacijom Kanade, pri čemu je presudnu prednost Vatrenima pogotkom u 44. minuti donio upravo hajdukovac Marko Livaja (kojem je u zavičajnim Kaštelima nedavno posvećen i prigodni mural), prilika je da se prisjetimo kaštelanskih nogometnih početaka: kako je u Kaštela stigla prva nogometna lopta,* kada su osnivani prvi klubovi koji su okupljali kaštelanske „fuzbaliste“ iz Lukšića,  Novog, Štafilića, Starog…, kako su se nazivali?

Kaštelanski nogometaši iz prve polovice 20. stoljeća: Jakov Lučić, Mate Lazić (na igralištu Primorja te jednoj „šerati“ istoga kluba) i Mate Grgić Tegeliš (M. Domazet i M. Vuletin: „Donjokaštelanska svakodnevica 1900. – 1939.“)

Počevši od potonjeg, prema koautorima M. Domazetu i M. Vuletinu, prvi kaštelanski nogometni klub je imao prilično složeno ime – Kaštelanski ferijalni sport klub ili KFSK, a osnovan je ubrzo nakon osnutka splitskog Hajduka. Tako je već 1912. godine bila odigrana utakmica između splitskih i kaštelanskih nogometaša, među kojima su tada bili i klupski predsjednik, blagajnik te prvi trener KFSK-a – prezimena Rudeš (iz Brna u Češkoj).

Nogometaši Primorja – stoje slijeva: I. Gruica, D. Duišin Lukin, A. Metličić Tadija, J. Bučan, S. Jerić, M. Lazić, M. Grgin Bosanac, dr. J. Katalinić Pičokov; čuče slijeva: J. Lučić, M. Mirić, A. Rudić i K. Belas (M. Domazet i M. Vuletin: „Donjokaštelanska svakodnevica 1900. – 1939.“)

Uz to što je uprava kluba ujedno bila i dio momčadi, istu su u to doba činili uglavnom kaštelanski studenti, jer su težački sinovi zbog poljoprivrednih radova teško mogli sudjelovati u treninzima i utakmicama. Osim KFSK-a, do II. svjetskog rata na području Donjih Kaštela djelovali su klubovi: Slaven, Vuk, Primorje (osnovano 1927., igrači iz Novog i Štafilića), Avia (1935., Kaštel-Stari) i naposljetku Val. Njihova je sudbina bila različita: Slaven i Vuk su ugašeni već 20-ih godina prošlog stoljeća, dok su se Avia i Primorje 1937. stopili u Val.

Nogometaši Avije – slijeva: M. Katinac, M. Božić, G. Kapitanović, S. Jerić, K. Vicić, B. Babin, Z. Valenčić, Đondović, Husta, A. Lukas i M. Buble (M. Domazet i M. Vuletin: „Donjokaštelanska svakodnevica 1900. – 1939.“)

Zanimljivo je kako su u Aviji igrali i mornari iz vojne baze Divulje – pa je klub primao i državne subvencije, dok se Primorje uzdržavalo prodajom ulaznica i donacijama. Ostalo je zabilježeno da je njihova prijateljska utakmica 1. prosinca 1934. završila pobjedom Primorja, a momčadi su nastupale na raznim igralištima (Polinovac, Fuležina). Tek zajednički klub Val od 1945. uređuje igralište u Starom – na terenu Fanfogna-Garagnin.

Mlađa vs. starija nogometna generacija u sastavu – slijeva: M. Lisičić, G. Ivasović, G. Milan, ?, A. Vujina, J. Metličić, P. Metličić, F. Kuzmanić, M. Kuzmanić i M. Strikić (M. Domazet i M. Vuletin: „Donjokaštelanska svakodnevica…“)

*JESTE LI ZNALI? – Kako su prvi „balun“ u Kaštela donijela tri studenta…

Tri istaknuta osnivača KFSK-a : Šime Ivanac, Krešo Bragadin i Šime Šantić – koji su studirali u Zagrebu, Pragu i Brnu – u Kaštela donose prvu nogometnu loptu!

Momčad Primorja na „terenu“: u tri godine (1927.-1930.) „fuzbalisti“ su odigrali 84 utakmice, a zabilježeno je: 36 pobjeda, 14 neriješenih i 34 poraza. Prvi dalmatinski derbi (između Hajduka i KFSK-a) odigran 1912. godine završio je porazom Kaštelana 3:0 (M. Domazet i M. Vuletin: „Donjokaštelanska svakodnevica…“)

Mate Božić

O autoru:

magistar edukacije povijesti i filozofije, član Hrvatskog grboslovnog i zastavoslovnog društva te jedan od pokretača Udruge studenata povijesti „Toma Arhiđakon“ kao i historiografskog časopisa „Pleter“. Koordinator projekta arheološkog turizma „Regnum Croatorum“ pokrenutog s ciljem revalorizacije starohrvatskih arheoloških lokaliteta na širem splitskom području. (Ko)autor monografija, studija i članaka historiografsko-heraldičke tematike u zbornicima, časopisima i web kolumnama.