Početna Kaštela Koji je trogirski arhitekt obnavljao „prvu kuću“ Kaštela?

Koji je trogirski arhitekt obnavljao „prvu kuću“ Kaštela?

258
UDIO

Arhitektonska povijest Kaštela zasigurno bi bila puno siromašnija da u Kaštel-Starom i danas ne stoji jedan stambeni objekt podignut prije gotovo tri stoljeća – 1741. godine. Naime, riječ je o čuvenoj kući koja je kroz svoju bogatu prošlost „povezala“ Veneciju, Trogir i Zadar. To je isprva bila ladanjsko-gospodarska zgrada bogate trogirske obitelji Garagnin (podrijetlom iz Venecije), potom stambeno-gospodarska (19. st.), a zatim opet ladanjsko-gospodarska, ovog puta odvjetka obitelji Garagnin-Fanfogna.

Natpis nad dvorišnim portalom nekadašnje kuće Garagnin odnosno Garagnin-Fanfogna u Starom s uklesanom 1857. kao godinom obnove; Projekt tadašnje adaptacije arhitekta Josipa Slade-Šilovića i današnji izgled zgrade na Garajinovici u Kaštel-Starom (F. Celio Cega i A. Šverko, „Kuća obitelji Garagnin u Kaštel Starom“, 2013.)

Prema istraživanjima F. Celio Cega i A. Šverko posljednja navedena prenamjena, odnosno obnova, dogodila se 1857. godine, o čemu svjedoči i natpis na dvorišnom pročelju sklopa. Naime, nakon što je poznati mason i civilni upravitelj Dubrovnika te Kotora (1808. – za vrijeme francuske vlasti) Ivan Dominik Garagnin (umro 1848.) kuću bio nakratko pretvorio u svoj dom, jedina nasljednica Garagninovih udala se za Antuna Fanfognu iz Zadra. Bračni par Garagnin-Fanfogna je tako odlučio kući vratiti prvotnu namjenu…

Trogiranin Josip Slade-Šilović (1928.-1911.) i jedan od njegovih najdojmljivijih arhitektonskih pothvata: serpentine izgrađene radi ovladavanja okomitim lovćenskim liticama iznad Kotora na cesti prema Cetinju (fotografija stranica iz monografije “Arhitekt Josip Slade Šilović, Graditeljska djela u Knjaževini Crnoj Gori 1877.-1900.”, autora S. Mitrovića, koja je u travnju ove godine bila predstavljena u Trogiru i Šibeniku)

Njihov naum je ostvario također jedan Trogiranin – arhitekt Josip Slade-Šilović, rođen 1828. godine. Naime, Josip – iz trogirske obitelji Slade, je prezime Šilović (podrijetlom iz Kladnjica – zagorska župa Čvrljevo) svome dodao u znak zahvalnosti očuhu Jurju Šiloviću. Josip se očuhu odužio i kao arhitekt ceste koja je vodila preko Zagore do Lećevice, a rodnom Trogiru izgradnjom velikog mosta do Čiova. Međutim, svoja najznačajnija arhitektonska djela Slade-Šilović je ostvario u susjednoj (tada kneževini) Crnoj Gori.

Arhitektonski trag Slade-Šilovića u Crnoj Gori: kazališna zgrada „Zetski dom“ u Cetinju (građena 1884.-1888.) i „Carev most“ u Nikšiću (budući je njegova gradnja bila financirana potporom tadašnje carske Rusije, most je ime dobio po ruskom caru Aleksandru III.).

Tako je na poziv crnogorskog vladara kneza Nikole I. Petrovića projektirao niz cestovnih pravaca koji su se gradili od 1878. do 1905. godine: od prijestolnice Cetinja do Njeguša, Rijeke Crnojevića i Kotora. Od Rijeke Crnojevića do Virpazara i Podgorice, a također (smatra se) i cestu od Bara do Virpazara. Između ostalog, u samom Cetinju je projektirao zgradu „Zetski dom“ Crnogorskog kraljevskog kazališta te zgradu tadašnjeg austrougarskog veleposlanstva, a u Nikšiću velebni „Carev most“, dug 263 i visok 12 metara!

Rezidencijalni projekti crnogorskog “dvorskog arhitekta” Josipa Slade-Šilovića: dvorac Nikole I. u Nikšiću (današnji izgled) i dvorac prijestolonasljednika Danila Petrovića u Baru, fotografija iz 1905. godine – povodom smrti Slade-Šilovića 1911. godine brzojav sućuti poslao je i tadašnji crnogorski kralj Nikola I. Petrović

Mate Božić

O autoru:

magistar edukacije povijesti i filozofije, član Hrvatskog grboslovnog i zastavoslovnog društva te jedan od pokretača Udruge studenata povijesti „Toma Arhiđakon“ kao i historiografskog časopisa „Pleter“. Koordinator projekta arheološkog turizma „Regnum Croatorum“ pokrenutog s ciljem revalorizacije starohrvatskih arheoloških lokaliteta na širem splitskom području. (Ko)autor monografija, studija i članaka historiografsko-heraldičke tematike u zbornicima, časopisima i web kolumnama.