Početna Hrvatska Rastu plaće u prosvjeti: Evo koliku će plaću primati učitelji

Rastu plaće u prosvjeti: Evo koliku će plaću primati učitelji

158
UDIO
Foto: Pixabay.com

Za nekoliko dana na plaće učitelja za listopad stići će povećanje od 5% koje su sindikati potpisali s Vladom RH. Iako je članstvo bilo podijeljeno o odluci potpisati dodatak kolektivnom ugovoru ili ne, na kraju je većina ipak bila ZA.

HRT je istražio koliko će to povećanje biti i koja ih još povećanja čekaju do ožujka 2024. kada će plaće rasti za 12 posto, ovisno o koeficijentima.

– To je 53 eura prosječno na uzorku od 20 godina staža – kaže Sanja Šprem, predsjednica Sindikata hrvatskih učitelja.

Ili točnije – učitelji s višom stručnom spremom dobit će povišicu od 49 do 53 eura, a oni s visokom stručnom spremom od 53 do gotovo 65 eura. A do ožujka sljedeće godine nastojat će s Vladom, kažu u sindikatu, dogovoriti što bolje koeficijente, kako bi plaće bile što veće.

– Kako bi to postigli, očekujemo prosječni rast minimalno za 12 posto kroz koeficijente, tako da bi buduća plaća kroz koeficijente rasla za oko 150 eura – ističe Šprem.

Pa napokon, kažu prosvjetari, jer poznato je da nas se uvijek preskakalo.

– Da se razumijemo, ja ne bi htjela da mi tu nešto cvilimo, ovo je posao kao i svaki drugi, ja mislim da mi samo tražimo dostojanstvo, da budemo izjednačeni s ostalim strukama – poručuje Mirena Maljković, učiteljica informatike u OŠ Rapska, Zagreb.

– Meni je najveća tragedija kad svojim maturantima, koji imaju afinitet i koji bi htjeli raditi u školi, ne možete punog srca reći da idu – priznaje Dubravka Šelendić, prof. hrvatskog i engleskog jezika u Drugoj ekonomskoj školi Zagreb.

Čelnica sindikata – zaposlenih u srednjim školama – kaže da se tim potpisivanjem ipak dosta toga mijenja za prosvjetare i ljuta je na dezinformacije koje su kružile.

– Izašli su naslovi „tražili ste 15 posto, dobili ste 5 posto – a to jednostavno nije istina. Mi smo dobili rast plaće i rast kroz koeficijente, mi smo dobili ono što smo tražili, objašnjava Nada Lovrić, predsjednica Nezavisnog sindikata zaposlenih u srednjim školama.

– Meni je s 37 godina radnog staža plaća relativno mala, a gledajući projekcije i izračune, ispada da bih ja u travnju sljedeće godine trebao imati 400 eura više – kaže Mirko Sanković, učitelj u OŠ Plitvička jezera.

Neki su zadovoljni ishodom pregovora, neki ne – uvijek je tako bilo i bit će. No, upravo ta potplaćenost i urušavanje dostojanstva zvanja učitelja dovela je i do toga da mnogi odlaze iz prosvjete.

– Možda je najveći problem što svi znaju bolje raditi posao od nas samih, smatra Sanković.

I dodaje da, ako su, kako kažu neki, učitelji najveći dobitnici u ovim pregovorima, možda ih se počelo cijeniti pa će od sada i percepcija javnosti, kad je riječ o njima, napokon biti drukčija. – piše HRT.