Početna Kaštela Otvaranje izložbe ‘Djelovanje graditelja, arhitekata i građevinskih inženjera iz Češke na prostoru...

Otvaranje izložbe ‘Djelovanje graditelja, arhitekata i građevinskih inženjera iz Češke na prostoru Hrvatske’

79
UDIO

Iako se zna za pedesetak graditelja, arhitekata i građevinskih inženjera iz Češke koji su djelovali na prostoru današnje Hrvatske, na ovoj izložbi prezentirano ih je 32, (prvenstveno zbog ograničenih sredstava) .

Tih pedesetak graditelja na različite su načine djelovali na našim prostorima i djelovali su na cijelom prostoru Hrvatske od Vukovara do Dubrovnika. Osmišljavali su, projektirali ili izvodili različite vrste građevina (ugostiteljsko-turističke, kulturne, industrijske, stambene, obrazovne, izložbene, vojne, parkovne  i dr.) te na taj način pridonijeli su oblikovanju pojedinih naselja. Neke zgrade, iako su izvedene više ne postoje, a neke su promijenile namjenu. Neke zgrade nisu nikada izvedene.

Neki od prezentiranih autora u Hrvatskoj nastanili su se trajno, a neki su djelovali kratko, isključivo zbog posla. Neki od onih koji su se trajno nastanili bili su visoki službenici građevinske uprave.

Za područje Kaštela važan je arhitekt Karel Jan Beneš koji je nakon studija u Pragu došao u Split 1921. na poziv arhitekta Kamila Tončića kako bi poboljšao rad Graditeljsko-obrtne škole. Najprije je radio kao profesor Strukovnog risanja te Nauke o konstrukciji u Obrtnoj školi. Nakon nekoliko godina vratio se u Prag gdje je i umro.

Izložba je nastala u suradnji Muzeja grada Kaštela, Instituta za turizam, Ministarstva vanjskih poslova, Hrvatsko-češkog društva i HKD Napredak.

Otvaranje izložbe i predavanje doc. dr. sc. Jasenke Kranjčević

Djelovanje graditelja, arhitekata i građevinskih inženjera iz Češke na prostoru Hrvatske

9. travnja 2024. g. u 20 sati

u Muzeju grada Kaštela u Kaštel Lukšiću