Početna Kaštela Stipe Božić u Kaštel Sućurcu predstavio knjigu “Ja, Mate Svjetski”

Stipe Božić u Kaštel Sućurcu predstavio knjigu “Ja, Mate Svjetski”

848
UDIO
 
U organizaciji Gradske knjižnice Kaštela, u sklopu Mjeseca hrvatske knjige, u Muzejskom prostoru Podvorje u Kaštel Sućurcu predstavljena je knjiga “Ja, Mate Svjetski”. Sakupljene dnevničke zapise prvog svjetskog putnika i najvećeg hrvatskog svjetskog putnika – Mate Šimunovića, predstavio je najpoznatiji hrvatski alpinist, putopisac, snimatelj i redatelj – Stipe Božić. 
 
Pozdravivši sve nazočne,ravnateljica Gradske knjižnice Kaštela Renata Dobrić uputila je u ime svih Kaštelana i svih nazočnih veliki pozdrav “večerašnjem dragom gostu Stipi Božiću, kojega ne treba posebno predstavljati, jer su njegovi uspjesi poznati i mladima i starima.”
 
“Uređivanja vrijednih dnevničkih zapisa Mate Šimunovića, koji govore o ne tako davnim vremenima kojih više nema, mogao se prihvatiti jedino Stipe Božić, jer osim što su obojica rođena u blizini Vrgorca, povezuje ih i ljubav prema neistraženim predjelima.” – rekla je Dobrić, upoznavši potom ukratko nazočne s uspjesima Stipe Božića, koji se popeo na najviše vrhove svih kontinenata, ali je također posjetio i sve veće pustinje svijeta. 
 
Ronilac, speleolog, član Hrvatske gorske službe spašavanja, profesionalni snimatelj dokumentarnih filmova, fotograf i redatelj Stipe Božić ispričao je ukratko nazočnima rijetko zanimljivu i iznimno vrijednu priču o životnom putu prvog svjetskog putnika Mate Šimunovića, koji je sa svojim psom Globusom pješice, biciklom i malom jedrilicom prešao 360.000 kilometara. Putovali su 19 godina, bili su u 70 država, a posjetili su tisuće otoka i otočića u Indijskom i Tihom oceanu, gdje se Mate susreo i s domorocima. Sve to dokumentirano je u Matinih 26 dnevničkih bilježnica, u koje su mu se potpisali brojni državnici i slavne osobe toga vremena. Na putovanju, koje je trajalo od 1928. do 1947. godine, Mate je snimio i više tisuća fotografija, koje danas predstavljaju dragocjenu kulturnu baštinu. 
 
Govoreći o knjizi, Stipe Božić je istaknuo kako je ista “spomenik možda najvećem, ne samo hrvatskom, nego i svjetskom, globtroteru. Pogotovo ako se uzme u obzir da je naš junak u svom devetnaestogodišnjem putovanju prešao 360.000 kilometara posve sam, samo sa svojim psom, bez ikakve logistike, bez koje današnji putnici na put i ne kreću. Zato se danas, svi mi koji se nazivamo svjetskim putnicima, moramo uistinu diviti Mati Svjetskome, koji je sve do jučer bio nepravedno zaboravljen”, rekao je Stipe Božić.