Početna Hrvatska Kakav paradoks-veći prihodi od PDVa, “stvarna” ekonomija umire, a to nitko ne...

Kakav paradoks-veći prihodi od PDVa, “stvarna” ekonomija umire, a to nitko ne razumije

PDV, harać ide dobro.

1440
UDIO

laovac

ZAGREB – Ministarstvo financija je od PDV-a u prvom kvartalu prikupilo 9,7 milijardi kuna, čak milijardu kuna više nego u istom razdoblju lani.
Rast PDV-a od oko 11,5% hvale je vrijedan rezultat, ali u Ministarstvu nemaju objašnjenje zašto se to dogodilo, piše Jutarnji list.

Možda je riječ o većoj gospodarskoj aktivnosti, a možda i o naknadnoj uplati PDV-a, poput one od Ine u iznosu od 300 milijuna kuna. No, možda postoji i treći razlog, a to je niža baza: veljača i ožujak lani su bili najslabiji mjeseci u godini, s prihodima od oko 2,7 milijardi kuna, dok je u svim ostalim mjesecima PDV donosio više od tri milijarde kuna. Prihodi od ostalih poreza, kao i trošarine, također su blago rasli.

Na kraju poznate su i brojke o ukupnim prihodima i rashodima proračuna, a iznose 21,9 milijardi kuna, odnosno 27,9 milijardi kuna. Problem je, međutim, što one malo govore jer ih se ne može usporediti s prošlogodišnjima s obzirom na to da zdravstvo i neke institucije više nisu u sustavu državne riznice. U Ministarstvu očito nisu spremni dati cjelovitu sliku proračuna. Ipak, zaključuju da se deficit smanjuje. Prema gotovinskoj metodi, kažu, deficit je iznosio šest milijardi kuna i bio je za 1,2 milijarde kuna manji nego u istom razdoblju godinu prije.

Kako stvari doista stoje pokazat će mnogo obuhvatnija ESA metoda koju koristi Europska komisija. Vlada je ove godine planirala deficit prema gotovinskoj metodi od 12,5 milijardi kuna, ali je ministar financija ovih dana konstatirao da će se prema ESA metodi kretati između 16 i 18 milijardi kuna. Prema napucima predstavnika EK, taj će deficit trebati srezati za dvije do tri milijarde kuna, a kako će to učiniti, ministri Lalovac i Grčić informirat će ih idućih dana.