Početna Kaštela Nakon 11 g. presuda za smrt radnika Brodotrogira

Nakon 11 g. presuda za smrt radnika Brodotrogira

Tragedija, užasna radna tragedija.

897
UDIO

19.01.2010.,Split  - Sudjenje devetorici koje tuziteljstvo smatra odgovornima za radnu nesrecu koja se dogodila 9. studenoga 2004. godine u Brodotrogiru, a u kojoj su poginuli poslovodja u Brodotrogiru Ante Vrzina (45) i njegov osamnaestogodisnji sin Josip iz Kastel Stafilica, djelatnik kooperantske tvrtke 'Bubis-M' iz Trogira, te dvojica njegovih vrsnjaka, kolega iz iste tvrtke, Danijel Marjanovic iz Okruga Gornjeg i Ante Samija iz Kastel Kambelovca. U nesreci je jos pet osoba lakse ozlijedjeno.Ivica Radic,Silvio Marovic,Ante Tomas,Petar Modric,Mate Bilisic i Milan Kodzoman Photo: Nino Strmotic/PIXSELL

Nepravomoćnu presudu izrekla je sutkinja Županijskog suda u Splitu Katija Blaće koja je rekla da nije bilo nimalo lagano utvrditi što se točno dogodilo tog kobnog dana prije 11 godina.

No, zaključili su da je do smrti četvorice radnika Ante Vržine (45), njegovog sina Josipa (18) te Ante Šamija (18) i Danijela Marjanovića (18) došlo zbog autogenog rezanja otvorenim plamenom koji je izazvao dim i gušenje radnika u utrobi broda. Bila je to jedna od najvećih tragedija u povijesti trogirskog škvera koja se dogodila u utrobi hladnjače “Atlantik Frigo”, donosi RTL.

Tri godine zatvora su dobili Silvijo Marović, Ante Tomaš, Petar Modrić i Mate Milišić. Milan Kodžoman je dobio dvije godine zatvora, a Ivica Radić godinu dana uvjetno, s rokom kušnje na tri godine.
– Okrivljenici su postupali s neizravnom namjerom. Izrekli smo im minimalne kazne jer do sada nisu bili osuđivani. Na neke od njih su primjenjivani blaži zakoni koji su za njih povoljniji. Žalba na ovu presudu se može podnijeti Vrhovnom sudu u roku od 15 dana – kazala je sutkinja Blaće.

Obitelji poginulih bile su u suzama, vidno razočarane. Dok je sutkinja Blaće izricala presudu članovi obitelji poginulih nisu prestajali plakati i jecati.
– Nikakva kazna i zatvor, kao ni nikakvo njihovo optuženje, ne može mi vratiti sina i supruga koji su otišli na nebo, ali i ostala dva mladića. Mi ih nosimo u srcu dok smo živi – kroz suze je rekla supruga i majka dvojice poginulih Ivanka Vržina.

IZVOR: 24sata.hr