Početna Hrvatska Iz Svemira pravo u Hrvatsku

Iz Svemira pravo u Hrvatsku

NASA-ina fotografija obišla je svijet. Na njoj su i napisali gdje je koji grad, a izdvojili su i Korenicu.

1094
UDIO

svemir

Vidjeli su Amazonu, vidjeli su Grand Canyon, Sjeverni pol, pustinje Afrike, Mt. Everest, sva mora i oceane, ali im je oko zapelo baš na Hrvatskoj i Jadranu.

S visine od 450 kilometara ‘opalili’ su fotografiju i uvjerili se da je naša mala zemlja prava oaza. Astronauti međunarodne svemirske postaje (ISS) složili su se i američkim veleposlanstvom u Zagrebu koje je fotografije objavilo na svojoj stranici uz poruku: “Lijepa je s tla, ali pogledajte je tek iz svemira”.
NASA-ina fotografija obišla je svijet. Na njoj su i napisali gdje je koji grad, a izdvojili su i Korenicu.

U Hrvatsku stiže Marsha Ivins: U svemiru provela 55 dana

Iz veleposlanstva su također najavili i da će Hrvatsku idućeg tjedna posjetiti bivša astronautkinja Marsha Ivins (64). Ona je u 11 godina posla, pet puta letjela u svemir i ondje provela 55 dana.
U mirovinu je otišla prije pet godina i od tada putuje svijetom i uči mlade da što više istražuju svemir. Svoja iskustva podijelit će sa svim zainteresiranim građanima u Korenici, Rijeci, Višnjanu, Varaždinu, Zagrebu i Osijeku. Ujedno će prikazati svoje videosnimke i fotografije iz svemira. Ona je jedna od pedesetak žena koje su, od 1963. do danas, sudjelovale u svemirskim misijama. Ostatak su bili muškarci. Na ISS-u je trenutačno 16 astronauta.

IZVOR: 24sata.hr