Početna Kaštela Staklenici otišli u stečaj

Staklenici otišli u stečaj

Trgovački sud u Splitu proglasio je stečaj Kaštelanskih staklenika kako je to i zatražila FINA zbog dugova od oko 95 milijuna kuna. Vedran Šeparović imenovan je za stečajnog upravitelja, a poznat je kao voditelj niza stečajnih postupaka, između ostalih, Željezare Split, Dalmacije - Dugi Rat, sinjske tvornice Dalmatinke Nova i Salonita iz Vranjica.

1263
UDIO

staklenici

Trgovački sud u Splitu proglasio je stečaj Kaštelanskih staklenika kako je to i zatražila FINA zbog dugova od oko 95 milijuna kuna. Vedran Šeparović imenovan je za stečajnog upravitelja, a poznat je kao voditelj niza stečajnih postupaka, između ostalih, Željezare Split, Dalmacije – Dugi Rat, sinjske tvornice Dalmatinke Nova i Salonita iz Vranjica.

Šeparović ima zadatak utvrditi imovinu Kaštelanskih staklenika, a radi se o nasljeđu i brojnim nekretninama nekadašnjeg socijalističkog poduzeća Jadro, te utvrditi tražbine radnika kao što su otpremnine i neisplaćene plaće. Također, u postupku će se utvrditi i zahtjevi drugih vjerovnika.
Treba sada utvrditi obveze i imovinu, a dakako i utvrditi postoji li mogućnost da se sačuvaju nasadi i nastavi proizvodnja, te je li uopće isplativa. To tek sada treba utvrditi i porazgovarati s radnicima, jer i njima je u interesu da se nastavi s radom i sačuvaju nasadi jer i oni idu u stečajnu masu – najavio je Šeparović.

O nastavku proizvodnje razmatrati će se na ročištu 21. srpnja kada će stečajni upravitelj sastaviti izvješća o imovini i potraživanjima. U slučaju nastavka proizvodnje radnici bi plaće dobivali preko novog žiro računa Kaštelanskih staklenika u stečaju, isto kao što se to radilo u Dalmacijavinu tijekom postupka.
Radnici, kojih je trenutno 84, nisu primili osam plaća, a Staklenici duguju oko 55 milijuna kuna svom većinskom vlasniku državi za poreze i neplaćene doprinose. Oko 6 milijuna kuna duguje se i bivšim i sadašnjim radnicima, na ime neisplaćenih otpremnina, jubilarnih nagrada, razlika u plaćama iz ranijih godina i drugog.

Država je najveći krivac za ovo što se dogodilo jer nije štitila svoje vlasništvo. Ona je imenovala i Uprave koje su u posljednjih 20 godina uništile ovu tvrtku. Radnici su svakako zainteresirani da se nastavi proizvodnja i u stečaju, da barem dobiju nekakav novac od čega mogu živjeti – poručio je Damir Klarić, povjerenik iz Novog sindikata.

I Ivica Kevo povjerenik PP DIV-a, drugog sindikata u Kaštelanskim staklenicima, podržava nastavak proizvodnje, a svjestan je da posla neće biti za sve radnike.
Marijo Paladin, direktor Kaštelanskih staklenika, pak, sastavio je prijedlog da se staklenici i pogoni daju u najam, a predlaže da tvrtka koja se upusti u to, ima dužnost zaposliti radnike Staklenika koji to žele.

IZVOR: 24sata.hr