Početna Zanimljivosti Slomili joj noge i ugradili šipke da ‘naraste’ devet centimetara

Slomili joj noge i ugradili šipke da ‘naraste’ devet centimetara

649
UDIO

Britanka Sanika Hussain (25) godinama je patila zbog svoje visine. Dosezala je tek 1,37 metara i zbog toga trpjela uvrede i maltretiranja. Rođena je patuljastog rasta, a u 19. godini dijagnosticirali su joj hipohondroplasiju, oblik patuljastog rasta zbog kojeg je ostala tako niska. Narednih pet godina prošla je nebrojene operacije kako bi joj liječnici dodali na visini. I uspjeli su – Sanika je sada viša za 9 centimetara.

Mukotrpni zahvati zahtijevali su da joj liječnici slome obje noge, ugrade metalne šipke u više dijelova kako bi joj produžili noge. Sljedeće tri godine morala je ležati kako bi sve sraslo i kako bi ponovno mogla hodati.

Kaže kako joj je pretrpljena bol donijela samopouzdanje jer je sada visinom bliža svojim vršnjacima. Sada je visoka 1,46 metara.

– Možda ne zvuči puno, ali za mene je učinilo razliku između osjećanja kao ‘čudak’ i prihvaćanja. Sada više nisam patuljčica, sada sam niska žena. Godinama sam patila i osjećala se depresivno – kaže Sanika.

Operacija je stajala oko 8000 funti, a platilo ju je ministarstvo zdravstva.
– Bol je bila užasna, bila sam uplašena i sama. Dok su moje vršnjakinje izlazile i zabavljale se, ja sam ležala u krevetu. Nisam mogla nikuda bez tuđe pomoći – kaže Sanika.

Zadnji vijak iz noge izvađen joj je u travnju 2014.

– Osjećaj je bio nevjerojatan. Ponovila bih sve ponovno samo da se ovako osjećam. Nadam se da ću jednog dana moći nositi i potpetice – rekla je za Daily Mail.

preuzeto sa 24sata.hr