Početna Kaštela Oprez!, “opasno” vrijeme ispred nas

Oprez!, “opasno” vrijeme ispred nas

GRMLJAVINA i veće količine oborina danas prema kraju dana očekuju se najprije na sjevernom Jadranu, a potom i u ostalim dijelovima Hrvatske.

1238
UDIO

vrime

GRMLJAVINA i veće količine oborina danas prema kraju dana očekuju se najprije na sjevernom Jadranu, a potom i u ostalim dijelovima Hrvatske.

Najveća opasnost danas prijeti gospićkom i riječkom području, gdje je vjerojatnost za snažnu grmljavinu veća od 70 posto, upozorava Meteoalarm, koji je za ove dvije regije izdao i posebno upozorenje zbog potencijalno opasnih vremenskih prilika.

Sutra će se pak vremenske prilike pogoršati na čitavom području Hrvatske, pa će isto upozorenje vrijediti za cijelu zemlju. Moguće je i olujno nevrijeme.

Sutra kišovito i pretežno oblačno

DHMZ javlja kako će vrijeme sutra biti promjenljivo, u zapadnim predjelima i pretežno oblačno. Povremeno će biti kiše, ponegdje i pljuskova praćenih grmljavinom, a uz izraženije pljuskove, kiša mjestimice može biti obilnija, osobito na Jadranu.

Vjetar slab i umjeren sjeveroistočni i sjeverni, na istoku prijepodne jugozapadni. Na Jadranu umjereno i jako jugo i jugozapadnjak, a u drugome dijelu dana na sjevernom dijelu sjeverozapadnjak.

Najniža temperatura zraka između 13 i 18, na moru od 18 do 23. Najviša dnevna između 19 i 25, u Dalmaciji 25 do 30 °C.

Olujan vjetar, tuča i pijavice

“Stoga su stručnjaci DHMZ-a u europskom Meteoalarm sustavu zamijenili donedavna upozorenja za toplinski val koji može djelovati na zdravlje s upozorenjima na ponegdje, osobito danas na sjevernom Jadranu, a sutra i drugdje – na opasno vrijeme, s neuobičajenim vremenskim prilikama, uz mogućnost šteta, pa i ljudskih žrtava. Nužan je oprez i svjesnost rizika. Vrlo je velika vjerojatnost za mjestimično olujan vjetar te izraženije pljuskove i grmljavinu, pri čemu je mjestimice moguća i tuča, uglavnom na Jadranu i pijavice”, piše Zoran Vakula za HRT.

Nakon vikenda veliko zahlađenje

Uz obilnu kišu i grmljavinu očekuje se i značajan pad temperature, pa će početkom sljedećeg tjedna u kontinentalnim područjima ujutro ići i ispod 10 Celzijevih stupnjeva.

Povratak sunčanog vremena i temperature ponovo više od prosječnih očekuju se pak krajem sljedećeg tjedna, najavljuje Vakula.

Prema sedmodnevnoj prognozi DHMZ-a, temperature će od ponedjeljka do srijede padati do 10°C, a u četvrtak se očekuje i minimalna temperatura od 8°C.
IZVOR: hrt.hr