Početna Hrvatska Dalmacija najkišovitija u zemlji: Ciklona donijela izražen pad temperature

Dalmacija najkišovitija u zemlji: Ciklona donijela izražen pad temperature

1079
UDIO

Ciklona je još tijekom srijede zahvatila sjeverni Jadran, zatim se srednom noći premjestila nad sjevernu Dalmaciju, a do jutra je zahvatila veći dio Jadrana. Znanto nestabilnije je bilo na Jadranu, a u unutrašnjosti je prijepodne većinom bilo suho, u Slavoniji uz sunčana razdoblja.

Zanimljivo je da su se cijeli prvi dio dana oborine držale južne strane Dinarida, a tek su srednom dana iz Dalmacije počele širiti na južne dijelove BiH. Prvi grmljavinski pljuskovi zabilježeni su u SZ Hrvatskoj u ranim popodnevnim satima.

U okolici grada Hvara u četvrtak prijepodne uočene su čak četiri pijavice. Prva se zadržala na moru, druge dvije su se istodobno stvorile pred hvarskom lukom, gdje su jednoj jedrilici rastrgale jedra, a četvrta je stigla s mora do kopna i napravila najviše štete. Pijavica je izravno pogodila hotel Bodul u Uvali križa, gdje je načinila znatnu materijalnu štetu.

Četvrtak je donio velike temperaturne razlike u zemlju. U 14 sati na istoku Slavonije i Baranju temperature su bile do 23°C, a na krajnjem zapadu zemlje oko 13°C. Na Jadranu su temperature bile znatno niže nego jučer, većinom od 16 do 20°C, a u Zagori i nekoliko stupnjeva niže. U Kninu je temperatura zraka jučer dosegla 30°C, a danas je u 14 sati iznosila 14°C. Najhladniji dio zemlje bile su Lika i Gorski kotar gdje su vrijednosti temperature zraka i u najtoplijem dijelu dana mjestimice ostale jednoznamenkaste. Na Zavižanu su u 14 izmjerena samo 4°C.

Do 14 sati najviše kiše je palo u Dalmaciji. Prema podacima mreže postaja Pljusak.com, najviše oborina je palo u Bogdanovićima na šibenskom području, 67 litara po kvadratnom metru. Slijede Mandaljena – Dubrovnik 59, Žrnovnica 54, Sveti Petar na moru 53, Vodice – Olimpija 52, Primošten 50, Živogošće 49, Pašman 48, Solin i Rogoznica 47, Zadar 46, Starigrad Paklenica 45, Pirovac 44 itd. Preko 30 litara kiše do 14 sati, a posljednja 24 sata, palo je u dijelovima Istre, Like i Gorskog kotara.

U petak će utjecaj ciklone početi slabiti, no njen utjecaj bit će znatno veći u unutrašnjosti zemlje nego na Jadranu. Dok će na Jadranu biti znato više sunca, tek povremeno i mjestimice slabih grmljavinskih pljuskova, u unutrašnjosti će kiša i pljuskovi s grmljavinom biti znatno češći i obilniji. Daljnja stabilizacija vremena nas očekuje u dane vikenda, uz buru na Jadranu koja će biti jaka samo podno Velebita, gdje će biti i olujnih udara.

preuzeto sa dalmacijanews.hr