Početna Kaštela Plaćat ćemo struju prema pravoj potrošnji

Plaćat ćemo struju prema pravoj potrošnji

877
UDIO

mala-brojilo

Od 1. listopada HEP ima obvezu svim potrošačima ugraditi brojila za daljinsko očitanje potrošene struje. To bi trebalo značiti manje račune, ali i bolju kontrolu potrošnje. Ipak, mnogi će se do ugradnje novih brojila, morati – dobro načekati.
Uz to što će ljepše izgledati, nova će brojila potrošačima, donijeti i neke pogodnosti. Struju ćemo plaćati isključivo prema stvarnoj mjesečnoj potrošnji. Paušalni računi odlaze u povijest.
Do ugradnje novih brojila mnogi će se načekati
‘HEP operator distribucijskog sustava je dužan u roku od 15 godina opremiti kupce iz kategorije kućanstva brojilima s daljinskim očitanjem’, rekao je dr.sc. Srđan Žutobradić iz Hrvatske energetske regulatorne agencije.
Ako netko poželi brojilo ugraditi prije nego što to učini HEP – troškove će snositi sam. Minimalno 2 tisuće kuna.
Koje su prednosti novog brojila?
Prednost novog brojila je, kažu u HERA-i, ta što se ukida naknada od 10 kuna za mjesečno samoočitanje, a bit će moguće kontrolirati i potrošnju.
‘Ukoliko brojilo omogući prikaz krivulje opterećenja tijekom dana kupac će onda vidjeti, ovisno o tarifnom modelu, danas je to samo ponuda dnevne i noćne tarife, al će vjerojatno u budućnosti biti više mogućnosti, moći će prilagoditi svoje navike potrošnji, ako želi, naravno, jeftinijoj električnoj energiji’, objašnjava Žutobradić.
Neplatiše će HEP s mreže moći isključiti bez izlaska na teren. Ali, po novom – to neće smjeti činiti petkom, subotom i nedjeljom, kao ni praznikom te dan prije praznika.
Izvor: dnevnik.hr